Een overzicht van verborgen cloudkosten – wat kun je daarmee

Cloud630416Op InformationWeek staat een verse opsomming van de acht meest voorkomende verborgen kosten voor cloud. Weer een lijstje dat eerder bedoeld lijkt lezers te trekken dan dat het  nieuwswaarde heeft. En het is ook uitsluitend bedoeld voor gebruikers van cloud diensten, zij worden gewaarschuwd voor zaken als over-provisioning en under-provisioning. Dit en andere “eigenaardigheden” waarmee de gebruiker geconfronteerd wordt leidt er toe dat zijn cloud factuur wel eens flink hoger kan uitvallen dan gebudgetteerd.

Waarschuwen voor misstanden en vergissingen is goed, maar hier lijkt de cloud gebruiker wel te worden beschouwd als een goedgelovige sul die overal voor tekent en aan het eind van de rit zijn vertrouwen in de cloud wel moet verliezen. De auteur beweert overigens het tegenovergestelde: “This list of hidden costs isn’t meant to scare you off cloud computing completely.”

Wat ontbreekt in het artikel is de rol van zowel de cloud aanbieder als de communicatie tussen de partijen. Ook bij het afnemen van kleinere, simpele cloud ressources zijn er voorwaarden en instructies die van te voren doorgenomen kunnen worden. De cloud aanbieder – in Nederland althans – heeft die online staan en is bereid de vragen daar over te beantwoorden. Elke cloud aanbieder weet inmiddels ook wel wat de meest voorkomende vragen zijn en vertaalt dat naar een online FAQ.

En die FAQ, die kan profiteren van het artikel op InformationWeek. Want hoewel het genoemde artikel niet helemaal toepasbaar is op de Nederlandse markt, je kunt wel even nagaan of die 8 risico’s voor jou aanbod kunnen gelden en of ze al geadresseerd zijn in je FAQ of andere documentatie. Want als er een ding duidelijk is: transparante communicatie is in het belang van beide partijen en helpt dit soort tendentieuze lijstjes overbodig maken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.