Eielts: ‘Nederlandse internetsector groeit hard; alert blijven op keerzijde’

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=sRSbEKvnXD4&w=630&rel=0]

Op 22 en 23 mei organiseerde AMS-IX de derde editie van MORE IP in Pakhuis de Zwijger. Eén van de aanwezigen was Michiel Eielts van Equinix Benelux. Wij vroegen hem naar zijn kijk op de internetsector in Nederland.

Wereldwijd internetknooppunt
Begin jaren ’90 was Science Park Amsterdam leidend en betrokken bij de eerst handelingen op het Internet. Eielts vertelt dat we door onze geografische ligging die positie hebben weten te behouden. “Wij zijn nog steeds één van de belangrijkste knooppunten van Europa en de wereld als het over internet gaat. Om die te behouden heb je kennis en research nodig en ook mensen die daarmee aan de slag zijn. Ten tweede trekt het heel veel bekende bedrijven, die vanuit Nederland hun internationale operatie leiden. Dit is belangrijk voor Nederland als kennisland.”

Blijf investeren
Er is volgens Eielts binnen de internetwereld maar één plaats voor Nederland en dat is binnen de top 3 van beste landen. “Wij moeten ons als Nederland realiseren dat je ook voor die top 3-status moet blijven investeren. Bijvoorbeeld in infrastructuur zoals glasvezel, maar ook in kennis, research en development. Met de huidige bezuinigingen valt dat soms een beetje buiten de boot.”

Alert blijven
Eielts ziet dat de business in de Nederlandse IT- en internetsector hard groeit. “Dat is positief. De keerzijde is dat we ons niet voldoende verenigen en niet genoeg een vuist maken en zeggen ‘dit moet nu gebeuren’. Op die keerzijde van het succes moeten we met z’n alleen alert zijn.”

Onszelf niet onderschatten
Het belangrijkste vindt Eielts dat we als sector focussen op de kwaliteit die we in Nederland hebben. “Focus op de goede kennis en kunde die we hebben, de uitstekende infrastructuur en blijft van het positieve uit gaan. Internationaal hebben we als Nederland heel veel te bieden en daar onderschatten we onszelf nog wel eens in.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.