En dan is er nog Fristileaks

fristileaks630410Het extreme weer van de afgelopen week viel samen met de SIDN zomer BBQ. Het moment voor ruim honderd deelnemers, sorry registrars, elkaar weer te ontmoeten en onder het genot van veel eten en drinken bij te praten. Een dag later vond er elders in het land iets anders plaats, minder bekend, kleinschaliger en toch de moeite van het vermelden dubbel en dwars waard: de Fristileaks.

Fristileaks? Ja echt, een bijeenkomst genoemd naar een kinderdrankje. Het idee voor het organiseren heeft alles te maken met wiskeyleaks: dat is de verzamelnaam voor wiskeydrinkers uit met name de IT security hoek die onregelmatig bij elkaar komen om, niet gehinderd door pers, managers en bedrijfsvoorschriften, informeel met elkaar van gedachte te wisselen. Deze bijeenkomsten trekken – dat zal mede komen door de gekozen drank – een wat ouder publiek. Jongere IT security specialisten en whitehats voelen zich hier minder thuis en kwamen met een eigen versie, de Fristileaks.

Hiervoor geldt evenzo dat de bijeenkomsten puur informeel zijn, het uitwisselen van nieuwtjes en kennis voorop staat en dat de privacy van de bezoekers voorop staat. Om die reden is pers er niet echt welkom en is het maken van foto’s met personen not-done. ISPtoday was wel welkom, mits de huisregels gerespecteerd zouden worden. Ondanks de beperkingen is het mogelijk iets over de avond te zeggen. Zo is er, met Fristie of Clubmate in de hand vooral heel veel gesproken over security risico’s bij bedrijven (ook in de hosting sector) hoe die zijn geconstateerd en op correcte wijze (RD!) worden verholpen. De namen van de bedrijven in kwestie zijn irrelevant, het gaat immers niet om naming-and-shaming maar elkaar informeren, kennisdelen, opdat ook de anderen situaties sneller herkennen. De enige persoon die met naam genoemd mocht worden was Rik van Duijn van Dearbytes, hij presenteerde zijn analyse van een recente cryptoware run gericht op Nederland. Een goed verhaal dat de nodige reacties van de aanwezigen uitlokte waardoor nog verder de techniek van malware uitpluizen werd ingedoken. En er was nog een prijsvraag waarmee een gloednieuwe RFIDler kon worden gewonnen.

Ondanks de ruim 30 graden binnen en buiten was de sfeer uitstekend. De hoeveelheid kennis die werd uitgewisseld, aantal tips dat werd gegeven en oplossingen was indrukwekkend. Maar dat is ergens logisch, want de aanwezigen vertegenwoordigen een groot aantal sectoren en hebben met uiteenlopende vormen van IT security te maken. En precies dat multidisciplinaire maakt het een bijeenkomst die interessant moet zijn voor een deel van de medewerkers bij providers en datacenters.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.