ESCloud – cloud label met politieke lading

Eind 2016 werd onder andere door Eurocloud Frankrijk gewezen op de komst van kwaliteitslabel voor cloud diensten. Het was toen al duidelijk dat het BSI en de Franse tegenhanger ANSSI volop in de weer waren. De interesse van de pers en andere EU lidstaten was opvallend gering, ook al werd in er in Berlijn een speciaal persmoment voor georganiseerd.

Waarschijnlijk hebben velen het initiatief niet serieus genomen. Sinds gisteren, 7 juni, zullen we daar anders over moeten denken. In Parijs maakten de twee instanties namelijk bekend dat er per heden iets is als een standaard waaraan cloud aanbieders kunnen gaan voldoen. Een keurmerk dat geldt voor iedereen die aan overheden en ondernemingen in die twee landen cloud levert. Het is niet verplicht, maar het heeft wel een niet te onderschatten signaal werking.

Politiek

Kijkend naar het huidige cloud aanbod én de toegenomen ontevredenheid in Europa over de Amerikaanse politiek is er maar een conclusie mogelijk. Het ESCloud label is een subtiele hint naar met name Amerikaanse aanbieders. Zijn zullen zich minder gemakkelijk voelen, want een deel van de 15 beschreven criteria is voor hen niet na te komen. Het label is ook een methode om bijvoorbeeld aan de Chinese cloud aanbieders duidelijk te maken dat de twee grootste economiën van de EU echt in staat zijn regels te stellen. Het is gewoon in elk opzicht een politiek signaal.

Maar toch

ESCloud afdoen als politiek piket paaltjes slaan is makkelijk, maar daarmee mis je een deel van de boodschap. Anno 2017 zijn het opeens overheidsinstanties die de markt adviseren waaraan een cloud dienst heeft te voldoen. Over het wettelijk kader van BSI schreven we al eerder deze week. Nu zien we daarvan een pan-Europees voorbeeld. De invloed van de cloud aanbieders is er wel, maar veel minder dan dat we in Nederland gewend zijn. Berlijn en Parijs laten de oren duidelijk minder hangen naar zelfregulering en praatclubjes lijkt het wel.

Valkuilen en Details

Het resultaat van de samenwerking is, zoals gezegd, een lijst met 15 criteria. Deze volgen uit het samenvoegen van een Frans en een Duits document. Voor wie het precies wil weten: het Duitse C5 (Cloud Computing Compliance Controls Catalogue, 87 Pagina’s ) van de BSI en de 44 pagina’s Secnumcloud referentiel v3.0. De criteria snel doorlezen geeft aan dat voor menig land en aanbieder de Franse en Duitse markt onbereikbaar gaan worden. Dat zit bijvoorbeeld in de passage dat data in de Schengenzone van de EU moet worden opgeslagen. Een streep door de business van alle partijen die data ook in Groot Brittannië opslaan of bewerken.

Wat betekent het voor Nederland?

Het antwoord op deze begrijpelijk vraag is afhankelijk van de business die deze vraag stelt. Voor wie er al cloud business doet (ook als onderaannemer!) is het advies: lees die checklist door en zorg dat je je antwoorden paraat hebt. Ben je er nog niet actief: lees die lijst door en ga na of je daaraan kunt voldoen. Ben je werkzaam voor bijvoorbeeld een Amerikaanse of Britse cloud partij zonder datacenter op het continent zelf of in Ierland…. Tjsa.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.