“Europese firewall schandalig”

De huidige EU-voorzitter Hongarije heeft een voorstel ingediend, voor een Europese firewall die ‘onrechtmatige content’ moet tegenhouden voor heel Europa.

Sinds vorige week is bekend dat het idee al in februari op een duistere bijeenkomst van de EU-commissie Law Enforcement Work Party (LEWP) is besproken. Het plan heeft online heel wat kritiek gekregen en wordt vergeleken met het Chinese censuurfilter, waarbij onder meer westerse nieuwswebsites worden afgeschermd. Wij vroegen Bits of Freedom om hun standpunt.

Belachelijk
Volgens Daphne van der Kroft van Bits of Freedom, is het een belachelijk voorstel. “Linksom is het verplichte Europese internetfilter afgezwakt, maar ondertussen wordt geprobeerd het rechtsom alsnog te bereiken.”

Schandalig
Voor de verdere uitwerking van het filter, verwacht van de Kroft een opstapeling van problemen. “Het voorstel beschrijft het filteren van ‘onrechtmatige content’. Maar wat is die content? Als je dit verder uit gaat werken, zal je alleen maar problemen tegen komen. Het voorstel is zo zwak en zo leeg. Het is schandalig en gaat veel te ver.”

Proefballonnetjes
“Ondanks dat alle voorstellen voor Europese internetfiltering zijn gesneuveld, worden dit soort proefballonnetjes toch nog steeds opgelaten.” Bits of Freedom waarschuwt dan ook de ISP’ers. “Enerzijds mag je blij zijn dat dit voorstellen tot nu toe altijd zijn afgeschoten. Toch moeten we met z’n allen blijven opletten, want als we dat niet doen kan het toch opeens een feit zijn.”

Het is de vraag wat er van het voorstel terecht gaat komen. Hongarije is recent al teruggefloten door Europa (zie video hierboven), toen er eind vorig jaar een wet werd aangenomen die media kan beboeten als ze niet objectief genoeg zijn.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.