FBI: “Doe aangifte van elke cyber incident”

Het werk van de politie is altijd een geschikt onderwerp voor de borrel. Iedereen kent wel iemand, die iemand kent waarbij echt actie werd ondernomen na een aangifte. De verbazing hierover wordt graag gedeeld. Als het gaat om de ervaringen rond het aangifte doen van ddoskabouters of andere cyber overlast is dat niet anders.

Dat is in andere landen niet veel anders. In Duitsland is een paar weken terug het grote cyberincidenten jaarboek 2015 van de BKA uitgebracht. Binnen de scope van de BKA bevoegdheden (spionage valt daar dus buiten hè) zou er sprake zijn van 8,2% minder geregistreerde meldingen en 32,8% van de zaken kon worden opgelost. In totaal zou het gaan om 45.793 gevallen, waarbij 51% te maken had met cyber oplichting in de vorm van onder andere phishing. Leiden deze cijfers tot warm applaus voor het BKA? Nee natuurlijk niet. Het BKA is zelf ook zo eerlijk toe te geven dat deze cijfers slechts de top van een ijsberg zullen zijn. Veel gevallen worden pas veel later bij de slachtoffers bekend en of ze dan nog weten dat er aangifte gedaan kan worden is duidelijk een punt van aandacht bij de Duitse politie.

In de VS lopen ze tegen hetzelfde aan: de bereidheid aangifte te doen is daar schijnbaar niet overal gelijk en helemaal als het gaan om cyberschade is dat iets waarvan men eigenlijk wel meer aangiftes verwacht. De FBI heeft daarom besloten bij wijze van test in 10 steden waar het over een eigen cyber task force beschikt gebruik te gaan maken van dat oer Amerikaanse verschijnsel: billboards. Het bedrijfsleven wordt via deze methode opgeroepen vooral meldingen door te geven, aangifte te doen bij de I3C (Internet Crime Complaint Center). De FBI geeft zelf in het persbericht aan dat meer aangiftes leidt tot meer kennis en meer aandacht voor het onderwerp tot hopelijk minder slachtoffers leidt.

De doelgroep van de FBI actie is het bedrijfsleven, providers zijn daar deel van. Stel dat de Nederlandse politie vergelijkbare borden langs de snelweg zou plaatsen. Zou jou dat aanzetten eerder of vaker aangifte te doen van (pogingen tot) cybercrime gericht tegen je bedrijf?

(foto en lokaal nieuwsitem via flashplayer van krtv)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.