Fraude met cloud in AU

Cloud630416We zijn gewend dat in de hostingsector bedrijven letterlijk vanuit een zolderkamer kunnen worden geleid. Menig hoster is zelfs op die manier begonnen en daar is niets mis mee. Zolang de server maar in een echt datacenter staat en niet in het tuinhuis verbonden aan een consumentenlijntje is er niks aan de hand. Incidenteel worden er nog wel eens grappen gemaakt over aanbieders waarvan de connectiviteit te wensen verlaat dat die het laatste wel zouden doen.

Waar geen grappen over gemaakt worden, althans in Nederland, is het bewust aanbieden van consumenten diensten (iets als simpele shared hosting) en dat te verkopen als echt maatwerk voor de zakelijke markt. Waarschijnlijk omdat het hier gewoon niet gebeurd.

Nee dan Australië, hier speelt al ruim een maand een wel heel bizarre zaak rond frauderen met cloud diensten. In het kader van een groter onderzoek naar fraude en corruptie binnen de overheid is daar Ronald Cordoba tegen de lamp gelopen. Hij heeft toegegeven zijn werkgever voor in ieder geval AU$ 150.000 te hebben opgelicht. Wat hij deed was facturen voor clouddiensten sturen. De facturen kwamen van zijn eigen bedrijf (een ambtenaar met een eigen bedrijf?) en waren voor omvangrijke cloudstorage.

Vervolgens verschillen de meningen over wat er geleverd is en dat zegt veel over de kennis van zijn opdrachtgever annex werkgever. Een deel van de cloud diensten kwam letterlijk van twee servers die bij hem thuis stonden en waren verbonden aan het internet met een consumentenbreedband lijn. Het andere deel van de “maatwerk” clouddiensten betrof het wederverkopen van Dropbox capaciteit.

Fraude met de cloud, ja dat is dus mogelijk en je hebt er bij deze voor een van de nazomerborrels ook weer een gespreksonderwerp bij, want of zoiets in Nederland zou kunnen gebeuren….

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.