Gartner somber over storage op basis onlogisch verhaal

gartner630415Gartner is een van de zogenaamde marktkenners die regelmatig wordt geciteerd en minstens zo vaak kan rekenen op forse kritiek. Of dat laatste ook voor een van de laatste voorspellingen zal gebeuren valt nog niet te zien. Wat dat betreft is de timing van de visie op de markt voor o.a.cloud storage wat ongelukkig: in dit deel van de wereld is het immers vakantie en wie niet afwezig is heeft de laatste weken eerder de ontwikkelingen in Rio gevolg.

Hoe dan ook, Gartner is van mening dat de huidige markt voor online storage niet kan overleven. Het stelt dat er op dit moment +100 aanbieders in de EFSS (Enterprise File Sync and Sharing) markt zijn. Let trouwens op die definitie annex afkorting! Door die zo te hanteren kunnen er bedrijven worden meegeteld die wij hier amper kennen of waarvan je je kunt afvragen of file sync wel tot de reguliere business kan worden gerekend.

100 is te veel, dus dat gaat minder worden. 70% van de bedrijven bestaat niet meer over twee jaar is wat men de lezer voorhoudt. Die vallen of om of worden overgenomen, want met simple-file storage valt geen droog brood te verdienen. Door dat zo te stellen doet Garnter de eigen definitie van EFSS geweld aan. Het gaat zo voorbij aan het feit dat storage niet perse sync & sharing hoeft te zijn. Anders gezegd, hier worden appels met peren vergeleken.

Dat in elk onderdeel van de IT keten sprake is van stormachtige groei, gevolgd door consolidatie en dus minder aanbieders is niets nieuws. Als Gartner dat als argument had gebruikt was het verhaal al heel wat logischer en geloofwaardiger dan wat er nu staat. Dat er ook op andere gronden forse kritiek mogelijk is zal iedere echte marktinsider niet verbazen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.