Geleerd en gehoord op dag 1 OCP Regional Summit

Voordat de tweede en laatste dag van de OCP Regional Summit begint kunnen deze punten online. Het is het antwoord op de vraag “wat viel er nou te leren?”

Opkomst
De organisatie heeft daar (nog) niets over gecommuniceerd, maar links en rechts viel te horen dat er ruim 600 tickets zijn verkocht. De no-show is, omdat het om een betaald event gaat, extreem laag, er zijn geen scholieren of studenten (of ze vallen totaal niet op).

Wie zijn het
De eerste dag waren de pakken in de minderheid en de casual gekleden verreweg in de meerderheid. Er zijn natuurlijk consultants die kennis opsnuiven, maar dat lijkt niet de meerderheid. Medewerkers van system integrators en dedicated datacenters zijn gespot. Daarnaast personeel van een paar hele grote colo datacenters en grootgebruikers. De belangstelling uit de hoek van de telco’s was ook merkbaar, de sessie over de kijk van KPN op OCP voor de telco datacenters trok een volle zaal. Dan spreek je over +150 man/vrouw.

In de wandelgangen was weinig Nederlands te horen. Frans en Pools vielen op. Engels en “Chinees” hoor je onvermijdelijk op dit soort events.

Wat vertelden de exposanten?
De Summit is geen verkoopbeurs. Het is ook de eerste keer dat het in Amsterdam wordt gehouden. Rittal gaf aan dat er de nodige belangstelling voor de OCP racks is. De animo op de tweede dag na afloop het OCP Experience Center te bezoeken leek groot. Naast de demo opstellingen, losse componenten en talloze talks iets operationeels te kunnen zien lijkt te worden gewaardeerd.

Bij Schneider Electronics, een bedrijf dat de meeste lezers wel kennen, werd Robert Bunger gevraagd of dit event veel afwijkt van wat hij in de VS aan OCP summits is gewend. Volgens hem is, los van het feit dat in de VS 1000en bezoekers komen, de opzet van de programma’s, het type bezoeker en de sfeer vergelijkbaar. De vragen die in de VS spelen zijn ook hier al gesteld. De belangstelling voor OCP neemt meetbaar toe, maar wat er nog aan ontbreekt is een makkelijke manier om te bestellen. OCP is geen catalogus, waar je met een paar klikken wat besteld. Solution Providers spelen hier een rol, helemaal om de kleinere partijen te assisteren. Bunger en zijn collega’s doen uiteraard maar een deel van de OCP benodigdheden. Toch denkt hij dat vanaf 20 racks OCP al serieus te nemen optie zal zijn.

Penguin Computers is zo’n solution provider. Bij monde van David Ingersoll liet het weten hier niet te zijn om direct business te doen. Het bedrijf is een van de eerste OCP supporters en sponsors. Het levert waarschijnlijk aan de hyperscalers, want op die vraag volgende geen duidelijke ontkenning. Waar het wel een duidelijk antwoord op had was de vraag of OCP nu ook voor colo datacenters geschikt is. Mits er sprake is van meerdere racks kan het een positieve business case opleveren. In zowel de VS, Japan als het VK heeft het grote colo datacenters als klant. Ingersoll laat zich niet ontlokken wat het minimum aantal racks is om OCP rendabel te laten zijn. Hij heeft daar ook een goede reden voor. Het echte gebruik is doorslaggevend, het kan met 20 racks, maar ook al met 10.

Vandaag wordt meer ingezoomd op de mogelijkheden van OCP in colo datacenters.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.