Geleerd en gehoord op dag 2 OCP Regional Summit

Dinsdag 2 oktober was de tweede en laatste dag van de OCP Regional Summit. Wederom slecht weer en toch weer een volle bak. Er waren geen plenaire sessies of keytalks meer. De tweede dag stond in het teken van workshops.

Tussen 09:00 en 15:00 waren twee dozijn workshops gepland. In duur alls tussen de 25 en 50 minuten. De onderwerpen liepen uiteen. ISP Today was aanwezig bij een workshop waar marktonderzoek over de datacenters werd gepresenteerd. Internationaal onderzoek gedaan in Europa met als centraal thema EE – Energie Efficiency. Minder koeling, slimmere koeling, of zuinigere hardware? Daar hoort ook de vraag bij of OCP bekend is, dan wel overwogen wordt.

Uit de resultaten valt toch wel op te maken dat een aantal grote spelers de markt in dit opzicht afremt. Innovaties op het gebied van EE worden niet maximaal doorgevoerd omdat de mondiale inkooptrajecten hindert. Of OCP wordt overwogen en of het bekend was is een van de andere thema’s die is onderzocht. De andere bevindingen worden in komende week nog op ISP Today besproken.

Een andere workshop die een goede match heeft met de daily business van de meeste ISP Today lezers ging over het OCP Ready Colocation pilot programma. OCP is niet alleen geschikt voor hyperscalers of enterprises met meer dan 144 racks / 1000 servers. Ook bij bij kleinere aantallen kan het lonend zijn OCP ter overweging te nemen. De vraag is alleen: hoe doe je dat , waar begin je en wie moet waar op letten.

Door de OCP community is er daarom een zelf certificeringstraject opgezet en dat is getest door onder andere Rackspace en KAO Data. Voor twee Londense locaties van deze twee bedrijven is gekeken hoe dat werkt. De procedure, inclusief de checklist is uiteraard op de OCP website te vinden. Leerzaam aan deze pilottest is vanuit colo perspectief, dat het toch wel duidelijk is waarom een dedicated OCP ruimte de voorkeur heeft. Nieuwbouw is nog beter, omdat het aanpassen van bestaande ruimtes van bekabeling uit de vloer naar bekabeling via de plafonds toch wel erg complex. Dit soort ervaringen zijn hard nodig om de markt te overtuigen dat OCP ook mainstream inzetbaar is.

Dat wil zeggen: zodra een paar andere hobbels zijn overwonnen kan OCP doorstoten tot de reguliere colo markt. Een van de bestaande hobbels is toch nog de vendor lock in, een ander de manier van bestellen en leveren. Een punt waar in het vorige artikel over de OCP Regional Summit al op werd gewezen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.