Goed nieuws over cloud gebruik in Europa – het is lager dan je verwacht

Eurostat, het statistiek bureau van de EU, heeft 13 december de gegevens over cloud gebruik in de EU en een aantal omringende landen geactualiseerd. De actuele data maakt het mogelijk een goed beeld te krijgen van de opmars van alles dat met cloud te maken heeft.

Definitie

Eurostat heeft door de laatste update nu data van de laatste 5 jaar online staan. De datasets zijn uiteraard vrij te downloaden. De set waar het hier specifiek over gaat betreft het gebruik van cloud door enterprises. Die term is verwarrend voor wie de legenda niet leest en de Engelse term dagelijks gebruikt. Enterprise is in dit geval niet een hele grote organisatie, maar alles met meer dan 10 personeelsleden. De financiële sector valt nadrukkelijk buiten de scope van deze definitie, ook dat is iets dat moet worden onthouden.

Cijfers

Met de Eurostat definitie paraat is het lezen van het persbericht en daarna het werken met de onderliggende dataset nog steeds geen fluitje van een cent. De eerste bevinding zal niemand verbazen. In de EU28 doet 26% van de bedrijven met meer dan 10 werknemers iets met de cloud. Nederland scoort 48% en moet the usual suspects in Scandinavië voor zich dulden. De score is voor “buy cloud computing services used over the internet”, dat is de breedst mogelijke definitie.

Als je vervolgens inzoomt en naar specifiek gebruik kijkt valt bijvoorbeeld op dat in de grafiek over afgenomen cloud diensten e-mail veel hoger scoort (overall score 69%) dan je verwacht en ook veel hoger dat uit de ruwe data blijkt.

Het verschil is dat het persbericht de score weergeeft van alleen de bedrijven die cloud gebruiken. De e-mail cloud score van de alle EU enterprises is maar 18%. Nederland scoort daar met 32% ook aanzienlijk lager dan je op basis van alle ophef die de bekende cloud partijen maken verwacht. Min of meer dezelfde score zie je bij datastorage, 1 op 3 Nederlandse bedrijven doet daaraan, office pakketten (zie tabel) uit de cloud wordt door circa 1 op 4 Nederlandse enterprises gedaan.

Conclusie

De cijfers zijn wellicht lager dan je verwacht. Dat is goed en minder goed nieuws. Om met het laatste te beginnen: We worden te makkelijk op het verkeerde been gezet. Hoe dat komt en wie daarvoor verantwoordelijk is mag de lezer zelf verzinnen. Het goede nieuws is dat de markt nog lange niet zo ver is ontwikkeld als sommigen ons willen doen geloven. Dat biedt tal van commerciële kansen. Om precies te zijn, voor zowel cloud diensten als de meer conventionele oplossingen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.