Goedkopere storage dankzij OCP

Het zal puur toeval zijn geweest. Op de dag dat in Nederland een gemengde OCP-SDN dag werd georganiseerd maakte Google op het eigen blog iets bekend over storage. Google is aangesloten bij OCP.

Het is terugblikkend ook geen toeval dat eind oktober zowel Western Digital als Seagate een tipje van de sluier voor de komende periode oplichtten. Harde schijven van deze twee fabrikanten (HDD niet SSD) zouden richting de 20TB opslag en zelfs 40TB kunnen gaan door gebruik te maken van nieuwe technieken. Aangezien er steeds sneller en meer data wordt gecreëerd en opgeslagen komen we met de bestaande techniek niet meer uit. Voor hyperscalers als Google is er ook iets als maximaal sturen op kosten. Alles moet simpel en goedkoop zijn. Dat stelt de nodige eisen aan de harde schijven leveranciers.

Wat er precies op de wensenlijst van Google staat is grotendeels bekend. Daarover heeft het bedrijf al vorig jaar het nodige gepubliceerd. Daar is vorige week nog een schepje bovenop gedaan met de blogpost. Daarin spreekt Google een duidelijk voorkeur uit voor Hybrid-SMR (Shingled Magnetic Recording). De definitie, specs en alternatieven kunnen je op deze pagina teruglezen.

Wat belangrijk voor nu is dat Google in de berekeningen uit gaat van 10 tot 20% lagere prijzen per byte. Dat is de kant die de hyperscalers dus uitgaan en dat is dus waar je mee moet weten te concurreren. Of je dat met conventionele HDD’s en architecturen kunt doen, of dat het toch allemaal opschuift richting OCP is een vraag die ieder voor zich moet beantwoorden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.