Google beweegt – de markt schrikt

Maandag en dinsdag is er op de Amerikaanse beurzen sprake geweest van een mini bloedbad. Veroorzaker was deze keer het bedrijf achter de Google Cloud Services. De slachtoffers waren tientallen tech bedrijven.

In de pers komt wel eens deze zin voor: “Als Duitsland / Amerika niest is Nederland verkouden”. Dat zelfde gaat op voor dominante marktpartijen. Als Microsoft of Google ergens last van hebben, raakt dat de hele sector. Dat is ongeveer wat er eerder deze week aan de Amerikaanse beurzen is gebeurt. Het rare is echter dat het geen slecht nieuws was en dat het ook niet om de core business van Alphabet ging. Het was niet de zoekmachine of het (te?) nauw daaraan verbonden advertentie apparaat, het was het cloud onderdeel GCS.

In de pers verschenen – niet ontkende berichten – dat GCS met grote klanten in gesprek is. GCS wil die van de publiek cloud infrastructuur over hevelen naar nieuwe private cloud omgevingen. Technisch klinkt dat niet complex. Het is cloud dus de migraties moeten met een paar muisklikken zijn geregeld.

Toch is de impact van deze melding enorm. Nutanix verloor 10% aan waarde en probeerde met rare persberichten over successen de aandacht af te leiden. VMWare kreeg een tik van ongeveer 3%. Andere vendoren zaten daar tussen. Die ene melding deed tientallen miljoenen aan beurswaarde verdampen.

Vanwaar die reactie? Waarom zijn beleggers zo geschrokken van deze move. En wat ook belangrijk is: waar blijven de reacties van IDC, Gartner en consorten.

GCS maakt met deze stap duidelijk dat het onverstandig is te blijven vasthouden aan het marktstreven alles en iedereen in een publieke cloud omgeving te krijgen. Het is zelfs nog krasser. Als je er tijdens de operatie achterkomt dat private beter is dan public geeft je toe dat er verkeerde beslissingen zijn genomen. Dat zullen de partijen in kwestie overigens “voortschrijdend inzicht” noemen.

Onder de streep maakt het weinig uit. Als een van de top 5 cloud aanbieders een dergelijke beweging inzet gaat dat consequenties hebben. Welke dat precies zijn is nog niet duidelijk, van die onzekerheid houden beleggers niet. Nutanix & Co hebben dat gemerkt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.