Google doet best aardig ondanks de rookgordijnen

Door de pittige boete die Alphabet, nog steeds beter bekend als Google, door Brussel is opgelegd was er voor de meeste journalisten even genoeg aanleiding om over de zoekgigant te schrijven. Ze zijn zo te zien daarna met de alledaagse onderwerpen verder gegaan en daarbij vergeten te kijken naar wat er de weken daarna nog is gebeurd.

Zo lijkt het aantal artikelen tot op heden over de laatste kwartaalcijfers beperkt. Het komt mogelijk ook omdat het in de meeste landen vakantie is. De presentatie van die cijfers – uiteraard via een eigen YouTube kanaal – is slechts 25.000 keer (deels) bekeken. Dat is voor een wereldspeler die een wereldwijd publiek aanspreekt en bedient best weinig.

Wat door die mindere belangstelling ook onder de radar blijft is dat de cloud diensten steeds beter gaan draaien. Google Cloud is natuurlijk nog steeds geen AWS en komt nog lange niet in de buurt van het geschatte marktaandeel van de boekenverkoper. Toch is de omzetgroei van naar schatting 47% in het afgelopen kwartaal (vergeleken met Q2 vorig jaar) een pittige prestatie.

“Naar schatting”, want de cijferbrij is amper te doorgronden. Dat is geen toeval, Google doet daarbij amper onder voor zowel AWS als Azure. De bedrijven lijken welhaast moeite nog kosten te besparen voor de buitenwacht om onderling onvergelijkbaar te blijven. Pers en analisten kunnen dus slechts vermoeden dat het bedrijf hard groeit en hebben amper mogelijkheden te controleren of de creatieve manier van rapporteren altijd klopt. Daarmee is nadrukkelijk niet gezegd dat wat wordt gerapporteerd leugens bevat. Wat wel onmiskenbaar het geval is dat we moeten onthouden dat als we AWS, Azure en Google cijfers met elkaar vergelijken we onherroepelijk deels ook appels met peren aan het vergelijken zijn.

Dat Google volgens analisten op jaarbasis nu echt harder groeit dan AWS is daarmee een opmerking waarvan niet te achterhalen is of die voor de gehele of een gedeelte van het cloudportfolio geldt. Maar zelfs als het maar een deel van de vergelijkbare portfolios betreft is dat nog steeds een aardige verdienste.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.