Google in the picture

Afgelopen week zijn er twee meldingen van en over Google gepubliceerd. In eerste instantie hebben ze geen link met de business in Nederland. We verder kijkt dat de koppen ziet echter dat ze allebei wel terdege relevant zijn. Voor zowel klanten als de sector.

Het eerste bericht kwam vooral via ArsTechnica naar buiten. Google zou hebben besloten zich niet langer te verzetten tegen verzoeken van de Amerikaanse justitie om data van Google servers in Google datacenters buiten de VS. Dat bericht zorgde natuurlijk voor de nodige ophef. Wat Google zou doen was een andere koers varen dan Microsoft. Het zou ook het credo van de Amerikaanse overheid dat privacy naar Amerikaans recht alleen voor Amerikaanse burgers geldt en de rest van de wereld op dat vlak geen rechten heeft onderschrijven. Als dat verhaal zou kloppen ben je als niet Amerikaan wel heel dom bezig als je je data nog in een Google cloud of datacenter stopt.

Nuancering

Er is echter enige nuancering nodig. Bijgaande afbeelding geeft dat aardig aan. Het bericht dat ArsTechnica plaatst maakt namelijk onvoldoende melding dat er in de VS nu meerdere uitspraken zijn van meerdere rechters op verschillende niveaus ook over het onderwerp datagraaien door justitie in het buitenland. Zolang de hoogste rechter zich daar niet uitgesproken blijft het gissen of er überhaupt een wettelijke verplichting is van Google en co aan dergelijke verzoeken mee te werken. Of gebruikers van Google diensten nu meer of minder ongerust moeten zijn is de vraag die in de lucht hangt. Het lijkt erop alsof voor nu in ieder geval niet gezegd kan worden dat de kust veilig is. Of dat overal bekend is mag betwijfeld worden.

Tweede Google nieuwtje

Wat in Nederland waarschijnlijk nog minder is opgevallen is het feestje dat Google eind vorige week in München gaf. Daar werd de opening gevierd van de derde Google cloud regio in Europa. Google heeft in de regio Frankfurt nu eigen datacenter ruimte voor die cloud en daarmee na regio 1 in België en regio 2 in de London een derde plek in Europa. Dat is goed nieuws voor alle Duitse bedrijven die toch echt de data in eigen land willen moeten houden. Andere regio’s zijn voor hen taboe. Over de status van een cloud regio in het VK zijn een hoop grappen te maken. Dat is binnenkort ex EU en met de wetgeving die London wil doorvoeren is dat een weinig aantrekkelijke bestemming.

Niet alleen voor Duitse bedrijven is regio 3 goed nieuws. Ook Nederlandse bedrijven die iets met de Google cloud willen en om begrijpelijke redenen niet alle eieren in een mandje, dus alle data in een regio, wensen te stoppen moeten hier blij van worden. Dat is tot zover ze het eerst genoemde punt niet over het hoofd zien.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.