GreenIT Amsterdam: helft Nederlandse datacenters zit onder de radar

greenit-es_03-400px-300x74Donderdag organiseerde Green IT Amsterdam een bijeenkomst rond het thema “Energy Solutions & EIA”. Het begrip Energy Solutions behoeft geen verder uitleg. EIA, dat staat voor de Energie Investeringsaftrek, waarschijnlijk wel. Achter dat begrip gaat een regeling schuil waarmee het Ministerie van Economische Zaken het ondernemers aantrekkelijker maakt te investeren in energiezuinige technieken.

Dat dit een onderwerp is dat vooral technici, consultants, advies- en ingenieursbureaus aanspreekt zal duidelijk zijn. Als doelgroep voor deze middag waren echter ook datacenters benaderd. De opkomst uit die hoek was opvallend gering en dat is zonder meer teleurstellend. Niet alleen omdat er vier presentaties werden gegeven door bedrijven die energie-efficiënte oplossingen specifiek voor datacenters leveren en dat ook met aansprekende cases illustreerden, waar iedereen in de sector iets kon leren. Zo werd gesproken over een bekend Nederlandse datacenter “onder de rook van Schiphol” waar de PUE factor van 2,1 naar 1,3 was gegaan. Een andere spreker legde uit dat in de strijd om een steeds lagere PUE factor nu nog 6% winst te behalen is, de grootste verbeteringen, respectievelijk besparingen op basis van bestaande technieken lijken dus nu ongeveer wel gerealiseerd. Bij zowel de cijfers voor PUE als de besparingen werd uitgegaan van de bekende datacenters. Deze groep vertegenwoordigt ongeveer 350.000 vierkante meter vloeroppervlak.

Wat de bijeenkomst echter minstens zo interessant maakte was dat de aanwezigen door oc-autarkis werd voorgehouden hoeveel vierkante meters er in kantoorpanden en dergelijke als datacenters worden gebruikt. Ook dat blijkt circa 350.000 vierkante meter te zijn. Dit is alles van een compleet inpandig datacenter dat aan de hoogste eisen voldoet (tot 600m2) , via het spreekwoordelijke inpandige serverhok (tot 100m2), tot het echte microdatacenter (tot 5m2).

Met cijfers onderbouwd blijkt dat ongeveer de helft van alle DC vierkante meters in Nederland veelal onder de radar blijft. Dat is de radar van overheden, partijen zoals bij Green IT Amsterdam aanwezig en natuurlijk providers die – zelf of via partners – de ooit onvermijdelijk overstap voor de inpandige datacenter gebruikers naar een gevirtualiseerde oplossing zullen gaan faciliteren. Voor GreenIT Amsterdam, de rijksoverheid en de marktpartijen ligt er een flinke uitdaging te wachten. Maar voor alle drie zal het lonen daar echt meer aandacht aan te besteden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.