Grote trendbreuk storage-intelligentie

Binnen de hele storagewereld ziet Eric Hartsink, Channel director bij Storagedata, de virtualisatie-laag steeds meer intelligentie van de storage-laag overnemen. “Daar zien wij echt een hele grote trendbreuk komen, die door veel partijen wordt opgepakt en kan resulteren in een kostenreductie.”

Dubbele licentiekosten
“Je dient absoluut nog wel intelligentie in je storage te hebben, maar ik denk dat er een grote hoeveelheid naar de gevirtualiseerde laag kan,” vertelt Hartsink verder. “Binnen vSphere 5 zit nu intelligentie die eerder traditioneel in de storage zat. Daar komt nog bij dat je bij storage meerdere licenties moet afnemen. En als je nu vSphere 5 zou inrichten met traditionele storage-vendoren, dan merk je daarin dat je eigenlijk dubbele licentiekosten aan het afnemen bent. En dubbele licentiekosten, intellectueel eigendom, is dubbel betalen. En dat is op dit moment bij iedereen een probleem.”

Steeds sneller schakelen
“Ik denk dat je storage in baseline moet performen, een hoge betrouwbaarheid moet hebben en monitoring op die betrouwbaarheid,” geeft Hartsink aan. “Partijen willen vandaag de dag steeds meer en steeds sneller schakelen. Dat ga je voornamelijk in de gevirtualiseerde laag terug zien. Wij zien daarin ook dat steeds meer partijen snel ‘even links, even rechts’ disken er bij zetten en dan de intelligentie in de virtualisatie-laag naar de klant brengen.”

Bottom-intelligentie
Hartsink denkt dat datacenters binnenkort alleen nog maar disken hebben, die steeds minder gaan draaien. “Ook steeds minder memory, want stroom is een issue. Virtualisatie zal de ‘bottom-intelligentie’ worden.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.