Grotere impact IPv6 vanaf 6 juni

Diverse nieuwssites op het internet meldden deze week dat Akamai in april haar diensten via IPv6 gaat leveren. ISP Today vroeg aan Teun Vink (BIT), Sander Steffann (IPv6 specialist) en Remco van Mook (Equinix) wat dit betekent voor de invoering van IPv6 binnen de Nederlandse ISP-sector.

Tijd van pilots voorbij
Op onze vraag hoe belangrijk deze stap van Akamai is, antwoord van Mook: “Gezien het aandeel dat Akamai heeft in de hoeveelheid content die bekeken wordt – denk bijvoorbeeld aan alle ‘statische’ informatie op Facebook zoals foto’s! – is dit natuurlijk een grote stap voor de acceptatie van IPv6 en het is te hopen dat andere grote content partijen zoals bijvoorbeeld Google en Amazon AWS nu snel zullen volgen met het standaard beschikbaar maken van hun diensten via IPv6; de tijd van pilots moet nu echt over zijn.”

Grotere impact vanaf 6 juni
Volgens Steffann zal de implementatie nu in een stroomversnelling kunnen raken: “De actie van Akamai zal nu in een deel van de zakelijke markt laten zien dat IPv6 ondersteuning serieus is. Akamai is echter niet zo bekend  bij niet-technische gebruikers. Ze opereren voornamelijk achter de schermen. Dat vanaf 6 juni Google en Facebook over IPv6 bereikbaar zullen zijn zal een veel grotere impact hebben, puur omdat die bedrijven veel zichtbaarder zijn.”

Werkelijkheid
Vink laat ons weten dit het zoveelste teken dat IPv6 nu ‘werkelijkheid’ is: “Argumenten dat er geen content is zijn gewoon niet meer houdbaar met partijen als Google en Akamai die het aanbieden, en zeker na World IPv6 Day zal dit duidelijk zijn.”

Wat zijn de belangrijkste consequenties voor de Nederlandse ISP-sector?

Langzame verschuiving
“Voor de ISP’s, ook de Nederlandse, geldt nu dat de kip-en-ei situatie waar we lange tijd in zaten voorbij is. Het excuus om geen IPv6 te hoeven implementeren is hiermee weg”, vertelt Remco van Mook. “Dit zal natuurlijk niet gelijk een aardverschuiving tot gevolg hebben, bedenk dat hoewel het gebruik van IPv6 op internet nu harder groeit er nog steeds enorme stappen gemaakt moeten worden om de groei van IPv4 bij te kunnen houden, laat staan over te nemen. Op dit moment kan je redelijk veilig aannemen dat nog steeds meer dan 99% van alle e-commerce op internet via IPv4 plaatsvindt en daar zal maar langzaam een verschuiving in plaatsvinden.”

IPv6 voor dagelijkse activiteiten
“Dit gaat op den duur een groot verschil maken,” vertelt Steffann. “Nederlandse ISP’s gaan dit jaar IPv6 aan hun klanten aanbieden, en dit zal er voor zorgen dat er veel extra content beschikbaar komt. Ik verwacht echter niet dat Akamai alle content in één keer via IPv6 aan zal bieden. Ze hosten uiteindelijk content voor hun klanten, en de klant zal op zijn minst toestemming moeten geven voor het aanbieden van de content via IPv6. Het toont aan dat IPv6 inzetbaar is voor dagelijkse activiteiten. IPv6 is niet meer iets ‘extra’s’, het is een protocol waar je belangrijke content mee kunt bereiken.”

Nederlandse websites
In hoeverre wij nu deze overstap gaan merken is lastig te zeggen volgens Vink: “Ik heb geen idee hoeveel sites die voor Nederland interessant zijn gehost worden door Akamai, maar internationaal hebben ze veel grote klanten. Daarnaast blijft de beschikbaarheid van IPv6 voor eindgebruikers een probleem, waardoor er nog maar weinig mensen zijn die überhaupt IPv6 hebben.”

Hoe staat het met de implementatie van IPv6 in Nederland?

Vooruitgang
“Ik weet dat er achter de schermen hard gewerkt wordt bij diverse consumer ISP’s en dat daar de boodschap echt wel aangekomen is,” zegt Vink. “Helaas laten ze nog niet heel veel los, maar een aantal hebben aangegeven in de loop van dit jaar met tests te gaan beginnen. Er lijkt dus wel vooruitgang in te zitten.”

Niet automatisch geschikt
Van Mook: “Inmiddels bestaat er onder de grote ISP’s in Nederland voldoende aandacht voor IPv6 en het implementeren ervan, maar er zijn voor de diverse access technologieën nog wel wat uitdagingen te gaan; bijvoorbeeld wanneer er voor een deel van het netwerk gebruik wordt gemaakt van een derde partij wiens netwerk niet geschikt is voor IPv6 om wat voor reden dan ook. Zelfs een moderne access technologie als FTTH is niet automatisch geschikt voor IPv6, blijkt.”

IPv6 in derde kwartaal
Steffann geeft aan dat de Nederlandse gebruikers niet lang meer hoeven te wachten: “UPC en Ziggo gaan dit jaar IPv6 aan hun gebruikers aanbieden. De details zijn nog niet bekend, maar het lijkt er op dat ze uiterlijk het derde kwartaal IPv6 aan de grote markt aan leveren. Ik verwacht dat de ISP’s die op Reggefiber zijn aangesloten al voor de zomer IPv6 gaan aanbieden. Hetzelfde verwacht ik ook bij bijvoorbeeld Solcon. KPN heeft helaas aangegeven dat hun implementatie wat vertraging oploopt. Ze zouden eigenlijk eind vorig jaar een grote pilot hebben, maar die is helaas niet doorgegaan. Er is nu nog niet bekend bij mij wanneer die pilot door zal gaan.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.