Handig om te weten – dubbele EU belasting in de maak die de sector helpt

Eerder deze week stond ISP Today stil bij het voornemen van de Europese Commissie de Britten na Brexit de dot EU domeinnaamregistraties af te nemen. Een paar dagen voor die naleving (!) van de dot EU voorschriften bekend werd was er ook iets anders in Brussel te horen dat een groot deel van de IT sector gaat raken. De plannen voor de “Apple, Amazon, Facebook, Google Tax” zijn namelijk zover uitgewerkt dat ze gepresenteerd konden worden.

Zat er aan te komen

De “AAFG Tax” hing al een tijdje in de lucht. Het is een idee dat al ruim een jaar in Parijs en andere hoofdsteden werd bestudeerd. De rol van Nederland in dit dossier is niet tot de pers doorgedrongen, waarom zal nog wel duidelijk worden. Begin maart werd door de Franse minister van economische zaken al aangekondigd dat men die maand nog op EU niveau tot een besluit wilde komen. Dat de EC ook daadwerkelijk tot een voorstel is gekomen is een heel duidelijk signaal naar de partijen waarvoor de “AAGF Tax” is bedoeld. De naam staat met opzet tussen aanhalingstekens, omdat het niet alleen om deze bedrijven gaat.

Belastingdruk

Door fiscale sluiproutes en afspraken met de fiscus betalen bedrijven als “AAFG” volgens de data van de EC in Europa gemiddeld 10% winstbelasting, terwijl alle ondernemingen die in de EU zijn opgericht en gevestigd op gemiddeld 23% uitkomen. Nederland geldt, zoals bekend met Luxemburg en Ierland, tot het in de EU omstreden trio dat de meeste “afspraken” faciliteert. De veel gehoorde klacht dat alleen maar Amerikaanse bedrijven in staat zijn mondiaal e-commerce of social media diensten uit te rollen heeft daar een hoop mee te maken. Volgens de EC kan van een level playing field nooit sprake zijn als er zulke grote verschillen in belastingdruk zijn.

Daarom gaat Brussel de volgende tweetrapsraket invoeren bestaande uit:

  1. een EU belasting van 3% te heffen op de omzet die internationale internet bedrijven behalen in Europa;
  2. de “AAFG” bedrijven worden verplicht in de landen waar ze omzet halen ook belasting te betalen. De lang gehanteerde trucs om alle winsten uit de EU naar de lidstaat over te hevelen waar de fiscus kan worden overtuigd dat 1% belasting wel genoeg is (Zie de case van Apple – Ierland waar het gaat om 13 miljard Euro te weinig betaalde belasting) of zelfs naar buiten de EU wordt daarmee verleden tijd. Brussel stelt als eis dat er in een lidstaat belasting moet worden betaald als er 100.000 enduser abonnees of 3.000 zakelijke contracten zijn, of meer dan 7 miljoen Euro omzet wordt gehaald.

Cloud

Volgens de EC zijn er wereldwijd 120 tot 150 bedrijven die hierdoor per 2020 – eindelijk – belasting moeten gaan betalen aan de EU en de lidstaten. De “AAFG Tax” gaat ook gelden voor AirBnB, Uber, tegen die tijd mogelijk ook Chinese platformen en heel veel andere diensten die we vooral kennen als grootgebruikers van cloud diensten.

Op dat punt wordt het opeens heel interessant voor de hosting- en datacenter sector in de EU. De EC heeft heel duidelijk aangeven dat Netflix als contentstreamer omdat het een mediaproducent is buiten de scope van de wet blijft. Die duidelijke uitzonderingspositie is niet geformuleerd voor diensten die ook iets doen met cloud maar dan gebaseerd op storage en/of compute.

Anders geformuleerd: de kans dat bijvoorbeeld Dropbox abonnementen na de invoering van deze Europese wetgeving in 2020 duurder gaan worden valt niet uit te sluiten. Dat is best belangrijk nieuws voor iedereen in de EU die nu maar moeilijk kan concurreren met dit soort bedrijven.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.