Hebben we geen echte Nederlandse cloud showcases?

Donderdagavond was er in Amsterdam een bijeenkomst van de Cloud Architect Alliance. Thema van de avond was ”how to manage this shitstorm called Cloud?” Dus het ging over alles dat er komt kijken bij het op een goede manier neerzetten en in de lucht houden van een Cloud. Dat was leerzaam maar niet het spannendste deel.

Spannend, want redelijk onverwachts, was de opmerking die een van de CAA oprichters Bart Veldhuis. Tijdens een verhaal over Cloud Center of Expertise expertise teams in organisaties stelde hij dat er te weinig gebeurt met cloud in Nederland. De zaal gaf geen krimp. Opvallend, bij andere provocerende of onjuiste beweringen is dat bij dit gezelschap namelijk wel het geval. Niemand scheen moeite te hebben met de uitspraak: “ik ben teleurgesteld in de Nederlandse cloud adoptie”.

Wel de eerste stap…

Dat klinkt ergens wel vreemd. Nederland dat zich graag positioneert als top locatie voor datacenters en internetgebruik zou maar mondjesmaat cloud gebruiken. Wat is de verklaring of waarop is dat gebaseerd? Bart en zijn collega’s van Weolcan lopen als cloud consultants bij veel bedrijven over de vloer. Dat geldt ook voor een groot deel van de overige CAA aanwezigen. Wat zij schijnbaar veel tegenkomen zijn situaties waarin bedrijven wel een paar dingen naar de cloud (laten) overhevelen en het daar gewoon bij laten. Zoals iemand opmerkte “cloud adoptie, dat ze ook de ERP en SAP vanuit de cloud gebruiken én geen eigen hardware meer kopen, kom je zelden tegen.” Met andere woorden de eerste stap wordt wel gezet, maar daarna lijkt er geen incentive te zijn door te gaan. Het Nederlandse bedrijfsleven lijkt niet in staat afstand te nemen van het eigen ijzer en de eigen serverruimtes. Waarom dat is? Speelt hier de wet van de remmende voorsprong, een te grote invloed van de bekende hardware verkopers of weerstand op de werkvloer?

De andere werkelijkheid

Het is een bijzondere gedachte dat dit speelt in het Nederlandse IT landschap. De werkelijkheid lijkt daarmee echt iets compleet anders te zijn dan wat niet nader te noemen cloud aanbieders ons willen doen geloven. Als je met die kennis nog eens goed door alle persberichten van die cloud giganten scrollt zie je ook geen enkele Nederlandse onderneming genoemd worden die geheel naar de cloud over is. Het gaat niet veel verder dan “bij luchtvaartmaatschappij X wordt nu gebruik gemaakt van SaaS mail Y” of “Multinational A brengt data over naar de cloud van B”. De echte cloud showcases die op conferenties, YouTube, of waar dan ook rondgaan, zijn niet Nederlands.

Hebben we echt geen nationale cloud showcases om te tonen of zijn we tot op heden niet in staat geweest die te benoemen?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.