Heeft Laban gelijk als het om servers en OCP gaat?

Twee weken geleden spraken we John Laban van het OCP consortium. Een van de opmerkingen die hij toen maakte was dat als je goed naar de verkoopcijfers van servers kijkt je kunt zien dat er iets fundamenteels verandert in de markt. Die uitspraak heeft hij vaker gedaan, maar deze keer lijkt zijn suggestie beter te plaatsen.

Laban gebruikte die opmerking om aan te geven dat je je niet moet blindstaren op de gerapporteerde marktaandelen van de bekende grote merken. De echte innovaties zitten daar niet evenmin als de stijgende lijn voor de afzet gerekend in aantallen. Die zitten bij leveranciers die we niet kennen of ze worden direct door de grootafnemers bedacht en uitgevoerd. Een deel daarvan blijft ook nadrukkelijk onder de radar van IDC en andere partijen die claimen de markt in cijfers te kunnen uitdrukken. Tijdens een eerdere presentatie had Laban al gewezen op de verschillen tussen de cijfers van Intel en de bekende fabrikanten van servers. De grootste afnemers van CPU’s zijn niet meer de combi DellEMC, HPE en IBM. OEMs en OCP fabrikanten absorberen een groot deel van de Intel productie (>40%!). Probleem is echter dat daar bijna niet over geschreven wordt. Over de exacte specs van de Facebook servers en de hardware die Google en Microsoft laten maken volgens OCP normen mag gewoon niet alles naar buiten komen. NDA’s zorgen daar voor een ondoordringbare barrière.

Die geheimzinnigheid maakt het lastig de claim van Laban te toetsen. Maar zo te zien is er wel een actuele indicatie dat hij gelijk kan hebben. De cijfers waarmee HPE vorige week is gekomen liegen er namelijk niet om. De omzet bij zowel servers als storage maakte een stevige klap. Een min van 12% en 13% geeft aan dat er gewoon heel wat minder is verkocht aan “kant en klare” systemen. IBM, dat in januari kwartaalcijfers presenteerde liet een zelfde beeld zien. Daar was sprake van een -12,5% voor de groep waar hardware is ondergebracht. We hebben daarmee van twee hele grote spelers de cijfers die passen bij de claim van Laban. Van DellEMC, dat niet meer beursgenoteerd is, zullen we waarschijnlijk veel minder gedetailleerd vernemen hoezeer daar de server omzet onder druk staat.

Vorige keer concludeerden we dat slechts het topje van de ijsberg zien als het gaat om de deployment van OCP. Deze keer kunnen we daarvan maken dat de financiële resultaten van de grote hardware vendors, slechts een deel van de markt laten zien. Eveneens een topje van de ijsberg dat doet vermoeden dat er een groot deel van de productie en inzet is dat we niet kennen. Dat deel zou wel eens OCP kunnen zijn.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.