Henneke: ‘SIDN actief bezig met verminderen validatiefouten DNSSEC’

Eind maart vroeg SIDN aan registrars van het .nl-domein om voor ISP’s hun DNSSEC-configuraties op orde te maken. Op dat moment bemoeilijkten validatiefouten de verdere invoering van het protocol aan de kant van de serviceproviders. Wij vroegen Michiel Henneke, marketingmanager bij SIDN, hoe het op dit moment met de invoering van DNSSEC staat.

Henneke vertelt dat er inmiddels ruim 1,4 miljoen domeinnamen met DNSSEC zijn gesigned. “De groei gaat na een explosieve start geleidelijk.”

Over DNSSEC-validatie aan de kant van de Nederlandse ISP’s is men met diverse partijen in overleg. “Voornaamste struikelblok zijn de validatiefouten in gesignde domeinnamen, waardoor klanten van ISP’s onnodig gehinderd zouden kunnen worden in hun internetgebruik. Wij werken er hard aan om deze terug te brengen, om te voorkomen dat aanzetten van validatie bij ISP’s tot problemen gaat leiden.”

SIDN belt registrars waar validatiefouten geconstateerd worden daarom sinds enige tijd gericht na, waardoor het aantal validatiefouten is afgenomen. “Belangrijk is dat wij sinds vorig jaar een faciliteit voor registrars aanbieden waarmee ze kunnen aangeven dat key-materiaal bij een transfer verwijderd moet worden. Op deze manier voorkom je dat oud key-materiaal na een verhuizing tot validatiefouten leidt. 353 registrars hebben hier inmiddels gebruik van gemaakt.”

Henneke geeft verder aan dat Nederland met het huidige aantal DNSSEC-gesignde namen nog steeds wereldwijd de koppositie heeft. “Wij staan eenzaam aan kop en daar komt vooralsnog geen verandering in.”

Tot slot laat Henneke weten dat SIDN de DNSSEC-validatie goed in de gaten blijft houden. “Het is essentieel dat namen door registrars goed gesigned zijn, zodat ISP’s erop kunnen vertrouwen dat ze probleemloos valideren. Wij blijven hier komende tijd een aanjagende rol in spelen.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.