Herkenbaar en Bereikbaar

Afgelopen woensdag is in de Duitsland de toezichthouder voor telecom zaken begonnen met het afsluiten van telefoonnummers. Daar hoor je in Nederland weinig over, want de reden lijkt typisch Duits te zijn. Toch is er wel een link met de Nederlandse markt. De Duitse actie heeft namelijk alles te maken met herkenbaar én bereikbaar zijn.

Echte vestigingsplaats

Sinds in de EU de telecom markt is vrijgegeven kun je als ondernemer (en particulier) bij meer dan een partij een netnummer aanvragen. Niet alle partijen die de nummers verstrekken letten daarbij even goed op. Het kan voorkomen dat regionale nummers worden toegekend aan bedrijven die daar eigenlijk geen recht op hebben. Exact dat is aanleiding van het harde ingrijpen in Duitsland. De toezichthouder heeft honderden bedrijven in het vizier die lokale nummers gebruiken en daarmee suggereren dat ze ook een lokale footprint hebben, terwijl dat niet het geval is. Ze schakelen de nummers door naar een centrale ergens in Duitsland. In Duitsland is het ondernemers verboden te liegen over de echte vestigingsplaats en het is evenmin toegestaan daarop te hinten met een onterecht geclaimd telefoonnummer. Woensdag zijn de eerste 264 nummers afgesloten. Dat is maar het topje van de ijsberg, een jaar geleden werden in de eerste maand van het jaar ruim 5.000 nummers doorgehaald.

Nederland is niet Duitsland en tot zover bekend hebben OPTA en nu ACM dergelijke grote offensieven hier nooit hoeven voeren. Desondanks kan het zijn dat je door het lezen van bovenstaande gaat nadenken over de Nederlandse situatie.

Steken laten vallen

Of het nu gaat om hosting of IT onderhoud, de meeste bedrijven die daarvoor diensten aanbieden worden gezocht en gevonden op internet. Als serieuze ondernemers weten de meesten ook wel dat op de website vestigingsplaats en KvK registratie nummer verplicht moeten zijn vermeld, net als manieren om contact te leggen. Wie de moeite neemt de websites van met name kleinere aanbieders (zowel hosters als reguliere IT bedrijven) te doorlopen zal opvallen dat menigeen daar steken laten vallen.

Het niet vermelden van een telefoonnummer en volstaan met een contactformulier is tot daaraan toe, maar komt wel vreemd over. Bedrijven die alleen KvK vermelden en met geen woord beschrijven waar ze zijn gevestigd zijn ook raar bezig. Nog even los van de vraag of dat wel mag, lijkt de ondernemer niet in de gaten te hebben dat voor het nog steeds heel veel klanten belangrijk is te weten waar een leverancier gevestigd is. Ook voor internet diensten die “compleet grenzenloos” zijn is het vermelden van waar je zit nog steeds iets dat pluspunten oplevert. Net als het zorgen dat je goed en makkelijk bereikbaar bent trouwens.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.