Het alternatief voor free publicity en de positie van ISP Today

ISP Today heeft alweer drie jaar terug een veilig onderkomen gevonden bij Sellair. Die verjaardag was reden om nog beter naar de markt te kijken. Wat is daar veranderd en aan ISP Today? Een deel van de constateringen gaat ook op voor de andere titels van Sellair, zoveel is wel duidelijk geworden.

Digitaal wildplakken

Wat in ieder geval de laatste drie jaar bij ISP Today, in vergelijking met de voorliggende perioden, is veranderd is de aandacht voor “persberichten”. Direct na de overname is besloten perk en paal te stellen aan het digitale wildplakken dat leek te zijn ontstaan. Een fors aantal pr bureaus gebruikten ISP Today als gratis kanaal. Leuk voor die bureaus en de opdrachtgevers, maar ISP Today leverde dat niets op, zelfs geen extra lezers. Een tweede vorm van wildplakken bestond uit het plaatsen van berichten door hosters en providers die voor de klanten interessant waren, maar zeker niet voor de concullega’s en leveranciers. Ook dat soort berichten wordt sinds drie jaar nog maar mondjesmaat doorgeplaatst.

De instroom van dat beide soorten berichten blijft overigens wel bestaan. Die constatering was aanleiding daar samen met de collega’s van Sellair beter naar te kijken. We waren toch wel verbaasd over de omvang van die instroom. Pr bureaus, maar ook marketing medewerkers bij hosters, providers, datacenters en leveranciers elders in de keten lijken nog steeds meer oog te hebben voor kwantiteit (zo veel mogelijk plaatsingen en bij voorkeur tegen de laagste kosten) dan kwaliteit (hoe relevant is het medium dat ik aanschrijf).

Minder mogelijkheden

We zijn de afgelopen weken dan ook dieper in de materie gedoken en hebben geturfd waar partijen drie jaar geleden en voorjaar 2018 berichten plaatsen. Wat vooral opvalt is dat het aantal plekken en mogelijkheden IT berichten aan te bieden is verminderd. Als we ons daarbij focussen op de hostingsector dan zien we dat met het staken van ISPAM een veel gebruikte gratis “advertentiezuil” is verdwenen. Medio maart is het Utrechtse bedrijf achter Nieuwsbank failliet verklaard. Dat was voor menig IT bedrijf en ook de hostingsector,  jaren de plek om tegen lage kosten bedrijfsnieuws te kunnen plaatsen. Diverse online titels van voorheen tijdschriften hebben zo te zien ook een grendel voor de deur geschoven. Dat is een belangrijke ontwikkeling voor de sector.

Het alternatief voor free publicity

Zowel free publicity als publicity voor weinig, maar met onzeker bereik, zijn met uitsterven bedreigd. Dat is een sombere boodschap die de collega’s van Channel Connect al jaren uitdragen. Somber, maar er is een alternatief. De oplage en omvang per nummer van Channel Connect zijn het levende bewijs dat betalen voor content een optie is die voor steeds meer bedrijven in de IT sector serieus wordt genomen. Daar zijn tenminste twee simpele redenen voor: gekend bereik en relevant bereik.

De positie van ISP Today

ISP Today heeft een andere positie binnen Sellair dan Channel Connect. Belangrijke missie blijft het informeren van de markt over ontwikkelingen die de keten, van shared hoster, via datacenter tot de bouwer van een datacenter, aangaan. Het informeren betekent ook dat relevant aangedragen nieuws wordt doorgezet. Iedereen die op zoek is naar meer business en daar een mooie melding over heeft of wesnt verzoeken we toch echt contact op te nemen met de collega’s bij Sellair. Daar zit de kennis en ervaring die, zo te zien op basis van de berichten die de redactie postbus bereiken, bij heel wat pr bureaus en marketing afdelingen onvoldoende aanwezig is.

De conclusie van een gesprek met de sales van Sellair kan overigens heel goed zijn dat het loont met verschillende boodschappen actief te zijn op zowel ISP Today als in de print van Channel Connect of een van de speciale dossiers. De keten, inclusief de klanten, waar we het over hebben is divers en omvangrijk genoeg om voor een dergelijke aanpak te kiezen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.