Het andere nieuws over Europol

europolconf_630415Eind vorige week publiceerde Europol het ‘Internet Organised Crime Threat Assessment” overzicht voor het jaar 2016. Dat klinkt als keurig op tijd voor de pan Europese Cyber Alert actie die deze maand loopt. Als je de koppen in de kranten of nieuwssites hierover hebt gevolgd zal ongetwijfeld de vraag zijn gerezen: wat moet ik hiermee?

Die vraag is volkomen terecht. De organisatie die zich op de nodige belangstelling van politici mag verheugen en daardoor ook stevig in het zadel wordt gehouden komt volgens de meeste berichten die de pers hebben gehaald met een lijst van 8 trends waarvan je je kunt afvragen wat daar nou zo opvallend aan is. Dat misbruik van kinderen, waarbij het internet een belangrijke rol speelt, een enorm ernstige zaak is waar hard tegen op getreden moet worden is duidelijk; laat daar geen misverstand over bestaan. Maar dat het bestaat in 2016 een trend noemen komt wel vreemd over. Dat het darknet (definitie wordt niet gegeven) wordt misbruikt door criminelen is evenmin iets nieuws, pogingen pinautomaten te manipuleren is dat ook niet echt. Eigenlijk lijkt de enige echte trend te zijn de schijnbaar onstuitbare opkomst van ransomware.

Je zou dus verbaasd of zelfs teleurgesteld kunnen zijn over de kwaliteit van de publicaties van Europol of het vermogen het cyberdomein te kunnen doorgronden. Maar dat oordeel zul je snel loslaten als je even verder kijkt dan de gemiddelde journalist van de doorsnee krant of website heeft gedaan.

Als je de moeite neemt iets verder door te scrollen zie je dat de lijst van Europol ook bedoeld is voor een internationale conferentie die eind vorige maand in Singapore is gehouden. En wat stond daar op de agenda: “Topics such as ransomware and bulletproof hosting will also top the conference agenda.” Dat geeft de 8 trends opeens wel een heel andere betekenis. De link tussen een deel van die 8 trends en bulletproof hosting behoeft voor de meeste lezers van ISP Today ook geen nadere uitleg. Mocht over enige tijd blijken dat deze lijst met trends wordt gebruikt om een (nog?) actiever beleid te kunnen voeren tegen bulletproof hosters in de landen waar Europol actief is, dan is dat best een belangrijke ontwikkeling namelijk.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.