Het domeinnaam nieuws van april

De afgelopen maand is er het nodige nieuws voorbij gekomen over domeinnamen. Omdat registraties en beheer voor veel lezers van ISP Today daily business is noemen we de punten die het meest zijn opgevallen.

Prijssttijgingen ja of nee

Vandaag 29 april is de laatste dag dat stakeholders bij ICANN kunnen aangeven niet (of wel) tevreden te zijn met het loslaten van de pricecap op de .ORG registraties. Zoals we van de internetsector kunnen verwachten hebben de tegenstanders via social media flink uitgepakt. Om het klagen nog makkelijker te maken is er zelfs een standaard formulier, waarmee de stakeholder met een paar klikken zijn mening bij ICANN kan achterlaten.

Verisign maakt vette marge

Verisign, vooral bekend als uitgifteloket van .COM en .NET is een Amerikaanse beursgenoteerd bedrijf. 25 april heeft het kwartaalcijfers gepubliceerd die elke aandeelhouder blij maken.

Het aandeel Verisign stond na de bekendmaking van een marge van bijna 70% en een omzet van $306 miljoen kort boven de $200. Het aandeel wordt steeds meer waard, maar de ouderen onder ons weten dat het ooit nog beter was. Zoals op meerdere plekken te lezen is: vlak voor de internetzeepbel in elkaar klapte moest voor een Verisign aandeel bijna $250 worden neergelegd.

Het bedrijf heeft bijna 16 jaar nodig gehad om van van die implosie bij te komen. Ondertussen is de markt voor domeinnamen ook enorm toegenomen. De beurswaarde van het bedrijf tikt nu $24 miljard aan. Ter vergelijking: KPN is circa €11,5 miljard waard.

Uit de gratie?

Verisign scoort bijzonder goed, andere registries zien de inkomsten onder druk staan. Soms gaat dat ook gepaard met een krimp van het aantal registraties. Daarvoor kunnen dan weer verschillende redenen zijn.

Bij een aantal registries lijkt het er gewoon op alsof ze uit de gratie zijn. Er zijn er twee die daarbij opvallen. Dat zijn .TOP en .LOAN De eerste heeft op dit moment 3,5 miljoen registraties. Daarmee is het bijna net zo groot als .EU. .LOAN heeft er 1,6 miljoen, wat het groter maakt dan .BE.

Met .TOP en .LOAN is echter iets aan de hand. Het aantal deletes dat nu reeds bekend is wekt de nodige verbazing. .TOP gaat ruim 10% en .LOAN zelfs meer dan 14% van de registraties schrappen.

Wie de artikelen over mogelijk frauduleuze registrars op ISP Today heeft gevolgd en zijn spamfilter logfiles doorloopt zal daar niet verbaasd over zijn. Het zijn twee nTLDs die in korte tijd een nog brakkere reputatie hebben gekregen dan .BIZ.

Daarmee is overigens niet gezegd dat alles dat nu wordt doorgehaald ook te maken heeft met foute klanten. Een andere reden is dat er tal van bedrijven zijn geweest die met het hamsteren van domeinnamen dachten een geldmachine in huis te hebben gehaald. Noem het speculeren of investeren, onder de streep maakt dat niets uit. De twee TLD’s zijn duidelijk uit de gratie en de fase van explosieve groei is voor nu in ieder geval verleden tijd.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.