Het nadeel van rolkoffers en andere grootschalige mobile migratie opslag

Het is vanzelfsprekend toeval. Het nieuws waarmee IBM maandag kwam lijkt namelijk goed aan te sluiten op het artikel van gisteren over de disaster recovery in een deel van het gebied dat door de hurricanes is getroffen. IBM is namelijk gekomen met mobiele storage, maar dan voor complete servers.

De foto’s die horen bij de lancering van de MDM (Mass Data Migration) wijzen op de combinatie van een rolkoffer en een gereedschapskoffer. In een sterke en dus mobiele behuizing zit de niet onaanzienlijke storage capaciteit van 120TB. Bedoeling is dat klanten daar de data op zetten, dat kan zowel on premise als off premise zijn. De MDM wordt gebracht en weer opgehaald door UPS en komt uiteindelijk uit bij een IBM cloud datacenter. Het proces kan volgens de specificaties in 7 (werk?) dagen zijn afgerond en kost de Amerikaanse klant all-in $395,00 per MDM.

Met de kennis van nu zou dat een manier geweest kunnen zijn om een deel van de data in nu ondergelopen serverruimtes in Texas en de andere getroffen staten van de VS op tijd in veiligheid te hebben gebracht. Dat de hurricane kwam was namelijk ongeveer een week van de voren bekend.

Tot zover bekend is MDM echter niet ingezet in het gebied. Was dat wel het geval geweest dan had IBM daar ook vast wel iets over geschreven op een van de talloze blogs die het heeft. Ook Amazon en Google hebben dergelijke oplossingen. AWS heeft Snowball waarmee tot 80TB kan worden gemigreerd en Snowmobile (een zeecontainer op een truck met daarin een datacenter en capaciteit tot 100PB). Google lanceerde afgelopen zomer Transfer Appliance, een 19” rack compatible oplossing met maximaal 480TB opslagcapaciteit. Zowel AWS als Google hebben evenmin iets gepubliceerd over de oplossingen.

Een verklaring kan zijn dat er gewoon te weinig vraag naar was. Want ondanks alle indrukwekkende cijfers hebben dezeuitzonderlijke devices een groot nadeel. Ze zijn bedoeld om data naar de cloud te migreren. Wie weet hoe beroerd de connectiviteit in grote delen van de VS is begrijpt ook dat dit een aanbod is dat, eenmaal geaccepteerd, moeilijk valt te corrigeren. Zelfs met “slechts” een paar TB is het voor de meeste bedrijven onmogelijk de data ooit nog binnen een acceptabele termijn terug uit de cloud te migreren. Bijgaande illustratie van Google maakt dat nog eens duidelijk.

AWS lijkt de enige te zijn die expliciet op de factsheet aangeeft dat de methode ook omgekeerd kan worden gebruikt, namelijk om data van AWS weer naar een “reguliere” omgeving te brengen. Google en IBM noemen die optie niet (of het valt gewoon niet op). De rolkoffer & co zouden daarmee een goed voorbeeld kunnen zijn van een slimme vendor lock-in. Daar zit niet iedereen op te wachten.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.