Het nieuws van donderdag kwam uit Eemshaven en Frankfurt

stapel-rapportenBeide berichten zijn belangrijk, ook als op het eerste gezicht lijkt alsof alles onder de enterprise omvang er niets mee te maken heeft.

We hebben het dan als eerste over het bericht waarmee het Financieel Dagblad (betaalmuur!) de donderdag editie mee start en waarvan zuster BNR een samenvatting op de website heeft staan. In het kort komt het er op neer de ex eigenaar van het vastgoedbedrijf TCN komende week voor de rechter in Almelo moet verschijnen voor een affaire waarin het draait om omkoping. TCN zal de meesten in de sector bekend klinken, het was onder andere het bedrijf achter het mediacenter in Hilversum en de Google locatie in Eemshaven. De ex eigenaar wordt verdacht van steekpenningen en alles dat daarbij komt kijken.

Dat is een heel andere soort incident dan het failliet gaan van een datacenter of genoemd worden als bron van botnets. Er is echter wel een overeenkomst tussen failliet gaan, cybercrime en corruptie: het is iets dat heel lang rond een bedrijfsnaam blijft hangen. Erger nog, zelfs als blijkt aan het einde dat er niets aan de hand is, je kunt ook als afnemer van diensten last hebben van het beschadigde imago van het datacenter van waaruit jij je business aanbiedt. Mocht blijken dat er inderdaad iets fout is gegaan op de manier waarop de krant schrijft en je bent een klant van TCN (in welke vorm dan ook) dan kun je daar met aanbestedingen lastige vragen over krijgen.

Kortom: het is een bijzondere affaire. Het is er een die ISP Today dan ook in de gaten zal blijven houden.

Het tweede nieuws gaat over Rackspace. Dat opent (eindelijk!) een datacenter in Frankfurt. Dat is goed nieuws en lijkt haaks te staan op waarmee IBM eerder deze week om aandacht vroeg. BigBlue verveelvoudigt namelijk de datacenter capaciteit in Engeland. Leuk voor de mensen daar, maar totaal oninteressant voor de inwoners en bedrijven van de EU. Daarvoor is de stap van Rackspace veel logischer. Door namelijk vanuit Frankfurt diensten aan te bieden komt er einde aan de situatie dat data van Nederlandse (en ander EU) burgers en bedrijven staan in een land dat het niet zo nauw neemt met de bescherming van data en niet gehinderd wenst te worden door EU wetgeving. We noemen geen namen, maar er zijn sectoren waarvoor Brexit niets anders betekent dan dat ze moeten omkijken naar SaaS leveranciers die wel in de EU zitten. Het starten van een datacenter in Frankfurt is voor Rackspace en een deel van de klanten niets anders dan een ingrijpende, logische en noodzakelijke stap churn te voorkomen. Ook dat is best bijzonder en ook die ontwikkeling blijven we volgen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.