Het onderschatte hoogtepunt van 2017: Alibaba Cloud

ISP Today heeft het afgelopen jaar met tientallen aanbieders en facilitators van cloud diensten gesproken. Nederlandse en buitenlandse partijen werd daarbij elke keer gevraagd wat zij als de grootste uitdaging beschouwen. Heel opvallend is dat de Nederlanders daar een punt consequent niet noemen. In tegenstelling tot de ons omringende landen onderschat hier iedereen de cloud aanbieders uit de VRC.

Op de valreep van het jaar zijn er drie belangrijke ontwikkelingen te noemen die de onmetelijke groei en impact van cloud uit de VRC duidelijk maakt. Het eerste is het onderstaande overzicht. Tot de tien grootste beursgenoteerde bedrijven van de wereld horen op dit moment twee aanbieders van onder andere cloud uit de VRC. Het is een ongekende prestatie van zowel Tencent als Alibaba de $500 miljard beurswaarde zo snel in zicht te hebben of zelfs al te hebben overschreden.

Het tweede punt heeft daar alles mee te maken. Ondanks de indrukwekkende groei van AWS is er wel wat veranderd in de top 3 ranking. Het is namelijk geen top 3 meer maar een top 5. Als de twee aanbieders uit de VRC door blijven groeien in het tempo dat ze de laatste drie kwartalen hebben laten zien dan is er tegen 2020 geen sprake meer van Amerikaanse mondiale hegemonie voor cloud (zie ook Link).

Tenslotte is er nog het derde punt dat de ambities van de cloud aanbieders uit de VRC aantoon. Afgelopen week heeft de BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) bekend gemaakt dat de Alibaba cloud aan de C5 voorwaarden voldoet. Op 114 punten in 17 deelgebieden voldoet deze partij aan alle eisen die de BSI voorschrijft aan overheden. Duitse bedrijven die zaken doen met de overheid mogen met dankzij deze verstrekte certificering nu de digitale business bij Alibaba onderbrengen.

De impact van die beslissing moet niet onderschat worden. Alibaba is namelijk pas de zesde partij die aan de C5 set voldoet. Slechts Amazon Web Services, Box, Fabasoft, Microsoft Azure en Dropbox Deutschland zijn eerder met een voldoende door de test gekomen. Een groot aantal bekende spelers, waaronder alle Nederlandse cloud bedrijven, ontbreekt en blijft daarmee onacceptabel voor grote delen van het Duitse bedrijfsleven. Het is ook nog eens zo dat het BSI expliciet vermeldt dat Alibaba op tal van punten aanzienlijk beter presteert dan de genoemde vijf.

Dat laatste is echt opmerkelijk. Het is immers niet aan een overheidsdienst om reclame te maken voor een aanbieder. BSI doet dat niet, maar geeft wel een ongekend sterk signaal af: Alibaba heeft de zaken beter voor elkaar dan wie dan ook. Als er iets het absolute cloud hoogtepunt van 2017 moet zijn is dit het wel.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.