Het wordt tijd Brexit serieus te nemen

ISP Today heeft al het nodige geschreven over de mogelijke en waarschijnlijke gevolgen van Brexit voor de IT sector, inclusief hosting en datacenters, in Nederland. Afgelopen week waren er drie signalen over dat onderwerp die aangeven dat het menens wordt.

Het eerste signaal dat Brexit serieus consequenties gaat krijgen is te horen geweest op Prinsjesdag. De economie kan een tikje krijgen en de overheid heeft een extra bedrag uitgetrokken om die impact op te vangen. Dat betreft weliswaar de gehele economie, alle sectoren, maar het is voor het eerst dat er harde cijfers en percentages worden genoemd.

Het tweede signaal kwam uit Salzburg. De bijeenkomst van EU leiders liep anders dan de Britten gehoopt hadden. De kans op een Brexit zonder deal is heel veel groter geworden. Dan worden de somberste scenario’s werkelijkheid. Dan komt er in ieder geval een einde aan het snel kunnen leveren van goederen vanuit Britse warenhuizen. En dat is dan een iets waar de IT sector direct de gevolgen van zal merken.

Het derde signaal is eigenlijk met meest duidelijke. De RVO is op Twitter een campagne begonnen om ondernemers voor te bereiden op de impact van Brexit. Daartoe is een online vragenlijst (“scan”) opgesteld. Met de uitkomst daarvan weet je of je in beweging moet komen. Die actie is uitgebreid met het thema data. In lijn met wat al eerder is geschreven op ISP Today en in de zusterpublicatie het Datacenter & Clouddossier 2018 – Brexit betekent hoe dan ook dat je je data uit het VK moet halen.

Dat was eerst een onderwerp waar vooral privacy deskundigen over nadachten. Nu is het dus een item waar de rijksoverheid op wijst. Iedereen met data in het VK moet in beweging komen. Als je het nog niet hebt gedaan wordt het de hoogste tijd uit te vinden of jij data in het VK hebt staan. Het is ook wel erg prettig om daar met je klanten over te gaan praten. We hebben nog maar zes maanden (!) om in kaart te brengen welke applicaties data naar het VK transporteren voor opslag of bewerking en daar een oplossing voor te vinden. We moeten Brexit serieus gaan nemen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.