HITB2018AMS – een talk over SmartNICs met laag promogehalte

Wat Hack In The Box onderscheid van zoveel andere tech en hack events is dat de aanwezigheid en inbreng van sponsors zeer goed in de gaten wordt gehouden. Talks worden gehouden door medewerkers van bedrijven, maar in principe spreekt iedereen op persoonlijke titel. Dat leidt tot rare situaties.

Dat er op persoonlijke titel wordt gesproken over securityonderzoek, hacks en incidenten is geen toeval. De meeste werkgevers willen niet te nauw gelinkt worden aan de uitingen, bijvoorbeeld omdat ze beursgenoteerd zijn of omdat er commerciële belangen kunnen zijn. Minstens zo belangrijk is echter dat de organisatie er ook bij deze 9e editie van HITB goed op let dat de inhoud van de talks alle aandacht krijgen en niet de cv’s van de sprekers of de marktverrichtingen van de werkgevers.

Waar toe dat kan leiden maakte ISP Today op de eerste conferentie dag mee. Ofir Arkin, in het dagelijkse leven VP security bij Mellanox, sprak over smartnics. Een ontwikkeling die vanuit security oogpunt vele voordelen biedt. Het is “een computer in front of a computer”, en dat biedt extra en vooral nieuwe mogelijkheden datacenters veiliger te houden. Waarom datacenters minder veilig zijn geworden over de laatste jaren heeft alles te maken met de virtualisering en daardoor een ander gebruik van de beschikbare cores. De uitleg daarover was, net als de melding dat inmiddels 80% van het verkeer in datacenters Oost-West kan zijn, waar het voorheen 80% Noord-Zuid was, was voor wie zich met datacenter security bezighoudt een aardig verhaal. Uitspraken dan het netwerk steeds dommer wordt en de host steeds slimmer waren weliswaar niet uniek, binnen de context van zijn verhaal wel terecht. Er waren ook de nodige vragen uit de zaal die Ofir goed kon beantwoorden.

Na afloop vroeg ISP Today in een 1:1 gesprek Ofir om wat aanvullende informatie, onder andere over het energieverbruik van de smartnics. Omdat stroomverbruik hoog op de agenda staat van het OCP was de vraag of Mellanox de kennis over smartnics ook daar deelt. De reactie van Ofir was oprecht heel verbaasd: “Ja. Mellanox is OCP member en daar delen we dit, maar op HITB praat ik nadrukkelijk niet over Mellanox. Dat hoort hier niet.” Daarna ging hij weer onverstoorbaar verder met het neutraal uitleggen van de techniek. Het gebeurt niet vaak dat sprekers op conferenties zo nadrukkelijk de grens trekken kennis delen en al het andere.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.