Hoe betrouwbaar is internet nu?

Blog-post-image-NEW-DowntimeReport-e1469976399813Zaken doen op of via internet? Dan is het van belang dat de websites beschikbaar zijn. Niet één keer, maar bij voorkeur permanent. De sector wijst al lange tijd op de noodzaak voor echt belangrijke sites niet op te vertrouwen op een paar eurocent shared hosting pakketje, maar dat beter aan te pakken. Iets met een eigen server, veel cloud en gedetailleerde SLA’s is wat de klant dan krijgt voorgeschoteld.

De vraag of dat ook loont is er een die iedereen voor zich zelf moet kunnen beantwoorden. Vaak worden voorbeelden gebruikt als banken die echt een 100% uptime voor de bankzaken-modules moeten hebben, maar dat de website van de kapper, waar niet meer op staat dan NAW plus openingstijden aan 99% uptime ook al voldoende heeft. In hoeverre dat soort scores ook gehaald worden is een heel andere vraag. Het lijkt zelfs alsof in Nederland weinig tot geen onderzoek wordt gedaan naar die uptime van websites. Dat is in de USA natuurlijk wederom een heel ander verhaal. Cloudendure heeft net weer een rapport uitgebracht met de data van de “100.000 in de VS meest bezochte websites” (De aanhalingstekens zijn met een zekere reden, kijk maar eens naar de score voor Nederland, wat precies die ranking bepaald is niet helemaal duidelijk)

Door die 100k sites als uitgangspunt te nemen en vervolgens een kwartaal lang te volgen lijkt de situatie in de USA als volgt te zijn: 14% van de 100k websites kende 0,0% downtime, bij 27% van de sites haalde 99,99% uptime, 41% haalt de 99,9% score en de rest 99,0% of minder. Dat levert de volgende schreeuwende kop: “86% van de 100.000 belangrijkste websites kende afgelopen kwartaal downtime!”

Vervolgens is naar de Fortune top 1000 (“meest waardevolle bedrijven”?) gekeken en daar zie je een compleet ander beeld. In het zelfde kwartaal 51% heeft nul downtime. Je ziet daarmee dat bedrijven die echt afhankelijk zijn van internet inmiddels of het geld er voor over hebben met een goede provider zaken te doen of het niveau van de hostingsector in de USA is inmiddels zo hoog dat het gros van de zwaardere gebruikers gewoon een uitstekende dienst krijgt aangeboden.

(hele onderzoek is hier te downloaden)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.