Hostingbedrijven minder betrokken bij gamingsector?

Aan de vooravond van de Gamescom, het grootste enduser gamingevent in Europa, zijn er weer de nodige persberichten en onderzoeken beschikbaar gekomen. Een ding hebben ze gemeen: de sector is positief, de omzetten blijven groeien en het aantal gebruikers blijft indrukwekkend. Games lijken op het eerste gezicht een echte consumenten activiteit waar B2B bedrijven verder weinig bij betrokken zijn.

Maar games moeten gemaakt en gefaciliteerd worden, daar is een rol weggelegd voor specialisten uit de B2B hoek. Uiteraard zijn de grote cloud partijen zoals AWS hier dominant aanwezig, niet alleen in de development fase, maar ook daarna worden games massaal vanuit de cloud aangeboden. Naast – beter gezegd parallel – aan dat aanbod is er in elk Europees land wel sprake van een aantal providers dat zich specifiek richt op het faciliteren van gaming bedrijven en de games zelf. Het was zelfs enige tijd er in, te kunnen roepen als hoster dat je een uitstekende partner was voor – en onderdeel van – de games industrie. Opvallend genoeg is dat geluid de afgelopen jaar verstomd. Steeds minder hosters en providers zie je op de websites dit aspect van de dienstverlening melden. Zelfs een aantal datacenters heeft de melding verwijderd of een minder prominente plek gegeven. Je ziet dat dit jaar ook terug op Gamescom. Het aantal bedrijven dat de techniek of infrastructuur regelt is minimaal. Let wel: ondanks het feit dat Gamescom een B2C uitstraling heeft zijn vinden er in de marge ook al jaren echte kleinere B2B activiteiten, zoals matchmaking en mini conferenties plaats. Zo te zien zijn dit jaar alleen Akamai, Leaseweb en Level3 aanwezig.

Is gaming, lang leve de cloud giganten, dan echt geen interessante content meer om te hosten en anders te faciliteren, of is er ondertussen een ander event ontstaan waar vraag en aanbod over infra en andere technische zaken elkaar ontmoeten?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.