HostingCon Europe en Business Expansion

EuropeHostinCon2015-600415Eind vorige week maakte Sellair, niet alleen de uitgever van  ISPtoday, maar ook de salespartner voor HostingCon Europe bekend dat de inmiddels 50% van de standruimte is verhuurd. Ook het programma lijkt voor het grootste deel al te zijn gevuld. Tijd om bij een van de voorzitters van een paneldiscussie aan te kloppen.

Jasper Lankhorst (NL-ix) gaf tekst en uitleg over het panel dat hij voorzit. Het onderwerp is wat er zoal komt kijken als je je business wil uitbreiden in Europa. In het Engels klinkt dat als volgt:  “This panel will explore go to market strategies for European business expansion.”

Is alles voor jouw panel nu al in kannen en kruiken?
“Het onderwerp staat vast. We zijn op dit moment in de laatste fase van samenstelling van het panel, i3D.net en Phoenix NAP hebben toegezegd, bij de andere partijen wachten we nog op groen licht voor het bekend maken van de namen.”

Waarom dit onderwerp?
Zoals je weet is er ontzettend veel interesse om in Europa actief te zijn, want het is een grote markt. Maar het is ook een complexe markt mede door cultuurverschillen, wetgeving, verschillende tarieven tussen landen, fiscale verschillen en ook de diversiteit op gebied van connectiviteit. In de afgelopen jaren heb ik met veel internationale bedrijven contact gehad die om verschillende redenen hun business naar of in Europa wilden uitbreiden.

Met meer dan gemiddelde interesse heb ik deze verhalen aangehoord en begrepen dat er (uiteraard) verschillen zijn in ‘het waarom’, maar ook in het ‘hoe’ bedrijven dit doen. Er zijn bedrijven die kiezen voor een generieke aanpak, omdat ze de wereld willen veroveren en er zijn ook bedrijven, die deze stap zetten omdat hun klanten hier om vragen gestuurd door wetgeving, latency, et cetera.

Als het besluit is genomen om naar het buitenland te gaan dan begint het echte werk pas. Je kunt het nog zo goed voorbereid hebben, maar er zijn altijd zaken die anders uitpakken en de daadwerkelijke executie kan lastiger, maar ook vele malen vlotter verlopen dat je had ingecalculeerd. Dit zijn de zaken waar wij bij NL-ix ook mee geconfronteerd worden. Wij kennen hier zelfs beide kanten van dit verhaal. We zijn zelf druk in de weer met expansie in Europa van onze ‘wide area distributed Internet Exchange”, waarbij zowel bestaande als nieuwe leden continu hun peeringcapaciteit in Europa uitbreiden.

Voor wie is het onderwerp interessant?
In ieder geval voor iedereen die van plan is een groter gebied te gaan bestrijken. Logischerwijs partijen die voor het eerst of op andere plekken in Europa willen uitrollen. Maar ook voor iemand die alleen lokaal opereert kan het leerzaam zijn te horen wat de grotere spelers bezighoudt. Dat past ook in het karakter van HostingCon hè, actieve kennisoverdracht voor én door de sector.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.