‘Hostingrapport Rabobank stipt belangrijke en interessante ontwikkelingen aan. Meer diepgang wel aandachtspunt.’

Onlangs publiceerde de Rabobank de thema-update ‘Aanhaken of afhaken’, over de groei van de Nederlandse hostingsector. Volgens de bank is de Nederlandse sterk gefragmenteerd en is er veel buitenlandse concurrentie. Wij vroegen Vincent Rais (EvoSwitch) en Lennard Zwart (CloudVPS) hoe zij het rapport hebben gelezen.

Waarde toevoegen
Na het lezen van het rapport vindt Zwart het meest opvallende dat er nu snel strategische keuzes gemaakt moeten worden door bedrijven in de sector. “Het is zaak waarde toe te voegen ten opzichte van de grote Amerikaanse aanbieders door dichter bij de klant te komen of een specifieke niche te vinden.”

Concurrentie ook op andere punten dan prijs
Het meest opvallende vindt Rais de roep om consolidatie van de sector, wijzend op de schaalgrootte van platforms zoals die van Amazon, Microsoft en Google. “Het lijkt een beetje op de discussie van single-tenant hosted applicaties versus multi-tenant, waarbij het streven moet zijn multi-tenant te zijn, om te kunnen schalen en om kostenefficiënt te opereren. In de trant van, ‘al die losse cloudproviders moeten samengaan, dat is nooit efficiënt’. Alsof men naar alle Clouds van alle providers in Nederland kijkt en één, in stukjes gesneden cloud ziet. Dat is natuurlijk niet zo. En zelfs recent nieuws over de privacy van deze grote, Amerikaanse clouds bewijst dat er wel degelijk geconcurreerd kan worden op andere punten dan prijs. Ook latency is natuurlijk een ander belangrijk punt.”

Hoge mate van fragmentatie
Zwart ervaart net als de Rabobank dat de cloud- en hostingsector gefragmenteerd is. “Wij zijn betrokken bij verschillende initiatieven die wat ons betreft enorme kansen vormen om je als provider te kunnen onderscheiden. Denk hierbij aan OpenStack en diverse initiatieven op het gebied van certificering. Wij komen niet veel andere Nederlandse providers tegen die investeren in dit soort projecten. De hoge mate van fragmentatie heeft hier volgens ons veel mee te maken.”

Enorm marktpotentieel
De fragmentatie van de sector staat ook bij Rais op de radar. “Alleen denk ik dat – in een financiële update – ‘gefragmenteerd’ een negatieve connotatie draagt. Nederland is een enorme markt voor hosting- en clouddiensten, vanwege onze wetgeving en vanwege de uitstekende connectiviteit met de rest van het Internet onder andere. Er is, met de overgang naar de Cloud door het bedrijfsleven een enorm marktpotentieel voor afname van clouddiensten aan het ontstaan, waar veel (nieuwe) partijen nu posities voor aan het innemen zijn. Het is nog veel te vroeg om over fragmentatie te spreken, de opname van Cloud zit momenteel nog bij veel bedrijven in de plannen en is nog niet uitgevoerd.”

IaaS-aanbod van belang
De onderzoekers schrijven in het rapport dat de cloud- en hostingdienstverlening steeds meer algemeen handelswaar wordt. Volgens Zwart is dat zeker het geval. “Het aanbieden van capaciteit, traditionele IaaS, wordt steeds meer een commodity en deze wordt ook steeds goedkoper aangeboden. Differentiatie en toegevoegde waarde zit hem nu in de diensten die op en rond het IaaS aanbod worden aangeboden. Denk hierbij aan PaaS diensten, API’s, certificering, goede service en internationale content delivery.”

Niet nú al commodity
Rais legt uit dat er zijn twee manieren zijn om hiernaar te kijken. “Aan de ene kant kun je totale aantallen cloudservers tellen en strippen van alle toegevoegde waarde die iedere provider probeert toe te kennen en concluderen dat we met een commodity te maken hebben. Dit lijkt ook de insteek van Deutsche Boerse, die onlangs een heuse commodity markt voor Cloud en compute-diensten aankondigde, met korte termijncontracten en spotprijzen. Echter, ik geloof niet dat de providers zelf bereid zijn om deze nieuwe lijn diensten nú al als commodity af te doen. Er is met cloud computing de komende jaren nog zoveel nieuwe waarde toe te voegen voor klanten dat het absoluut niet aan de orde is. De besparing van de overgang naar cloud zit in je energierekening, de cost of ownership van een IT room in een kostbaar pand, en de outages die schering en inslag zijn. Dat is de waarde die hosting en cloudproviders steeds meer zullen gaan aantonen.”

OpenStack
Om de internationale concurrentie het hoofd te bieden, maakt Zwart met CloudVPS op strategisch vlak een volledige overstap naar OpenStack. “Hierdoor hoeven wij niet meer zelf ons hele cloud platform te ontwikkelen en kunnen wij onze klanten een veel gebruikte API bieden om met onze infrastructuur te communiceren. Ook kunnen wij nu een rol gaan spelen in de internationale OpenStack community, wat ons veel nieuwe contacten en mogelijkheden om ons te profileren oplevert.”

Belangrijke doelgroep
“EvoSwitch heeft als carrier-neutrale provider van datacenterdiensten te maken met hosting- en cloudproviders als klanten,” vertelt Rais. “Daar zitten internationale providers tussen, maar ook nationale of zelfs lokale providers. Denk aan system integrators, die steeds meer praten over private- of hybrid-cloudoplossingen. Als datacenter provider zorgen we dat cloudproviders bij ons de beste mix vinden van connectiviteit van hun cloud, ruimte om de cloud de komende tien jaar te kunnen laten groeien, en genoeg stroom, nu en in de toekomst. We trekken netwerken aan die veilige verbindingen met de grote publieke clouds aanbieden, die op hun beurt gebruikt worden door system integrators ‘2.0’, die hiermee hybrid cloudoplossingen kunnen bouwen. Als segment is het een belangrijke doelgroep voor ons.”

Helder rapport
Het rapport is op Zwart goed overgekomen. “Het geeft de urgent strategische keuzes aan die nu door bedrijven in de sector gemaakt moeten worden. Bedrijven die stil blijven zitten zullen steeds minder waarde toe kunnen voegen.”

Meer diepgang
Rais denkt dat het rapport een redelijke momentopname is van de sector. “Het is wel een behoorlijke ‘bird’s eye view’ van hoog af bezien. Het rapport stipt belangrijke en interessante ontwikkelingen aan, bijvoorbeeld het al of niet samengaan van ISVs/SaaS providers – zoals ze straks allemaal heten – met hosting- en cloudproviders, om via een service laag aan de bovenkant commoditisering van de core service tegen te gaan. Worden dit straks concurrenten als ze zelf hun clouds gaan bouwen om hun applicaties heen? Kunnen ze binnengehaald worden om ze hiervan af te laten zien? In wat voor vorm, partnership of traditioneel als klant? Het is jammer dat het rapport daar niet dieper op in gaat. Het is een discussie die denk ik interessanter is dan de  – fictieve –  fragmentatie van de markt.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.