IaaS-aanbod gaat afvlakken

Een cloud-service partij moet volgens Olaf Friedrichs, onafhankelijk cloud-adviseur voor eindgebruikers en het Channel, voor de komende tijd een strategie hebben. “Die strategie kan zijn: ik lever capaciteit, dus ik ga volume draaien. Of die strategie is: ik ga meer de customer intimacy kan op, waarbij ik een klant meer in stapjes ook echt ga begeleiden.”

Heftige marktverschuiving
“Kijk naar de grote vendoren wereldwijd. De hele marktverschuiving in aanbod van functionaliteit en capaciteit die is zo heftig, dat is niet meer terug te draaien.”

Klein aantal grote spelers
“Ik denk wel dat er afvlakking zal gaan plaatsvinden op bijvoorbeeld het IaaS-aanbod,” vertelt Friedrichs. “Dat zal zelfs al de komende drie a vier jaar gebeuren. Er zal geen heftige groei meer plaatsvinden, omdat er simpelweg een klein aantal grote spelers zal overblijven.”

Volume: eigen datacenter belangrijk?
Volgens Friedrichs zal dat een major shake-out worden. “Ja, dat zal gezond zijn voor de markt. Het bestaande model wordt nu heel veel gevoed door partijen die een graantje mee willen pikken. Uiteindelijk gaan we het natuurlijk over volume hebben. En hoe belangrijk is het nou om een eigen datacenter te hebben…?”

Koppelingen belangrijk
Friedrichs geeft aan dat we van een niche- naar een commodity-wereld gaan. “Ik denk dat juist de koppelingen tussen de verschillende providers en ook de verschillende oplossingen, steeds belangrijker zullen worden. De functionele vraag, dat is waar de eindgebruiker zich mee bezig gaat houden. En capaciteit moet het dan gewoon doen.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.