IBM en Box bevestigen belangrijke cloud trend: lokale opslag

ibm-box-aws630De kwartaalcijfers waarmee IBM twee dagen geleden naar buiten kwam leidden, zoals zo vaak, tot een hoop aandacht voor de krimp bij Big Blue. De omzet bleef 4,6% achter bij die van het voorgaande jaar en dat is voor de doorsnee lezer het enige dat blijft hangen.

Toegegeven, weer een kwartaal met krimp helpt niet het imago van de onderneming te verbeteren. Groot, duur, log, doof, afijn lees er de commentaren maar op na. Alle open deuren worden ingetrapt en je kunt je afvragen of alles terecht is. Je hoeft namelijk maar naar een onderdeel te kijken om te zien dat er echt wel iets verandert: de cloud omzet bij IBM blijft gestaag groeien. 36% meer omzet voor dat bedrijfsonderdeel is toch een hele fraaie score.

Nog mooier wordt het als je de kwartaalcijfers links laat liggen en kijkt naar een bericht, dat enkele dagen eerder is gepubliceerd. IBM en Box hebben namelijk besloten nauwer met elkaar te gaan samenwerken. Japan, Singapore, Ierland en Duitsland (weer niet Amsterdam?!) worden strikt te scheiden zones voor de opslag van data (AWS is in deze operatie trouwens ook een partner voor Box). Gebruikers die men hiermee hoopt te werven zijn uiteraard bedrijven en de reden is (hoe zo open deur?) natuurlijk de juridische en compliance problematiek.

Let daarbij op: het gaat hier om twee continenten. Het is niet alleen Europa, ook in Azie staan niet alle bedrijven – in weerwil wat sommigen ons willen doen geloven – te trappelen om alles maar in een Amerikaanse cloud op Amerikaans grondgebied te stoppen.

Wat je ziet, en dat is een megatrend – is dat iedere cloud aanbieder met internationale ambities er niet aan ontkomt regionaal uit te rollen én serieus werk te maken van lokale eisen. Kijkend naar de cloud-groeicijfers van IBM en consorten moet die businesscase ook simpel rendabel te krijgen zijn. Het is uiteindelijk helemaal geen slechte ontwikkeling. Enerzijds geeft het aan dat zelfs hele grote aanbieders van IT diensten luisteren naar de klanten. In dit geval de groot zakelijke klant. Voor doorsnee gebruikers is het nog steeds een ander verhaal. Anderzijds: iedereen roept toch dat cloud alles blijft veranderen? Deze stap van IBM en Box is daar het zoveelste bewijs van.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.