IBM versus Google Cloud in Nederland

IBM en Google hebben allebei een omvangrijk cloud aanbod. De twee vechten om een derde plek in de cloud ranking. Met een marktaandeel van ongeveer 7% elk staan ze op grote afstand van Azure (14%) en AWS (34%). Zo te zien gaan ze niet dezelfde route bewandelen om dat marktaandeel te vergroten.

IBM voor meer dan alleen grote klanten?

IBM wordt al decennia geassocieerd met enterprises. De overname van Softlayer heeft daar geen verandering in aangebracht. De recente aankondiging Red Hat over te nemen zal die positie niet in gevaar brengen. Voor grote klanten en de bovenkant van de markt is Red Hat geen onbekende speler. De kans bestaat wel (voor de ene essentiële randvoorwaarde zie dit artikel) dat IBM iets eerder in contact kan komen met kleinere ondernemingen, want daar heeft Red Hat eveneens een footprint.

Of via Red Hat IBM aan dat soort klanten meer cloud gaat verkopen moet nog blijken. Op papier is het in ieder geval mogelijk. Wat we op dit moment zien is dat IBM over een andere as inzet op cloud klanten. Door samen te werken met Servicenow wil het “enterprise businesses” gaan assisteren bij cloud migraties. Vooralsnog lijkt IBM dus de aandacht vooral te blijven richten op de bovenkant van de markt.

Nieuwe stuurman bij GCS

Dan Google Cloud Services, daar is het nodige aan de hand. Sinds dit weekend weten we dat topvrouw Diane Greene het pand heeft verlaten. Ex-Oracle man Thomas Kurian wordt haar opvolger.

GCS bestaan de nodige jaren. Het marktaandeel is gelijk aan dat van IBM, maar als het gaat over naamsbekendheid, imago en dergelijke zijn de verschillen heel erg groot. Daar moet verandering in komen en dat zal de hoofdmoot van Kurian’s job worden. Interessant daarbij is dit artikel van CRN. De verklaring die CRN geeft komt namelijk heel plausibel over. Google heeft een hoop goed gedaan maar op een belangrijk punt zitten slapen. Het heeft geen partnerkanaal opgebouwd zoals de nummers 1 en 2 wel hebben gedaan. Zelfs IBM heeft voor de ex-Softlayer cloud diensten een distributiemodel dat heel vertrouwd overkomt. Daardoor is de kans dat een reseller, partner, software ontwikkelaar of zelfs hoster in aanmerking komt met IBM groter dan dat hij puur zakelijk met Google te maken krijgt.

Nederland

De analyse van CRN is om nog een reden de moeite van het lezen waard. Nederland is namelijk het land met de meeste IT distributeurs en partners. Volgens de collega’s van Channel Connect staat de teller boven de 10.000 KvK inschrijvingen voor ondernemers die je kunt rangschikken onder resellers, partners. Stel nou dat GCS echt werk wil gaan maken van de cloud proposities dan is de Nederlandse markt er een waar ze vast een groter marktaandeel willen verkrijgen. OK, Nederland geldt ook als een van de Azure bastions, maar zelfs dan valt er het nodige voor te zeggen dat we voor Google een interessantere markt zijn dan voor IBM.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.