ICANN en de EU – het drama blijft doorgaan

http://www.flickr.com/photos/proimos/4199675334/Het vorige kwartaal is door ISP Today een paar maal aandacht besteed aan ICANN. De organisatie uit het zonnige Californië is meermaals van een koude, natte kermis thuisgekomen. De halfslachtige pogingen de EU speciaal voor een deel van de ICANN stakeholders uitzonderingen te laten maken op de AVG/GDPR zijn hopeloos mislukt.

Dat op de laatste werkdag van de implementatieperiode ICANN naar de Duitse rechter stapte, formeel om een Duitse registrar tot de orde te laten roepen maakte ook weinig indruk. Alle eisen van ICANN werden door de rechter naar de prullenbak verwezen. Het hoger beroep dat ICANN heeft ingesteld maakt weinig kans.

Vorige week is nog een nieuw hoofdstukje aan het drama toegevoegd. ICANN heeft op 23 april 2018 – een maand voor die beruchte 25e mei – het vliegtuig genomen naar Brussel en hoopte met fysieke aanwezigheid Brussel te overtuigen van het nut van de eigen wensenlijst. Daar staat zoals bekend bovenaan dat ICANN alle whois data beschikbaar wil kunnen blijven maken omdat het in het belang zou zijn van een deel van de stakeholders. Tot de gesprekspartners van die lastminute poging behoorde ook WP29, de adviesraad voor privacy issues binnen de EU die bestond uit leden van elke nationale toezichthouder.

Sinds eind mei 2018 is de naam WP29 niet meer in gebruik. De EDPB (European Data Protection Board) heeft het stokje overgenomen. Het dan ook uit naam van de EDPB dat vorige week een brief van 8 pagina’s naar de ICANN is gestuurd in antwoord op een schrijven van 10 mei, waarin deels de zelfde vragen en “problemen” stonden die op 23 april al waren gecommuniceerd. De brief verwijst ook naar het verloren kort geding en de aanvullende eisen die ICANN voor het kort geding heeft geformuleerd.

In het lange antwoord staat zeker niet waar ICANN op hoopte (?) – de EDPB geeft namelijk zo te zien nergens de hint dat het ICANN meer rechten wil toekennen. Dat is ook logisch, want de werking van een Verordening aanpassen gaat niet door een briefje te sturen naar de EDPB. ICANN heeft dat zo te zien niet door. Wat ICANN bij het lezen van het antwoord evenmin zal zijn bevallen is dat er links en rechts nog de nodige aanscherpingen in verwerkt zijn. Zo staat onder punt 3 op pagina 5 te lezen dat de EDPB het email adres van een technical contact person met de opmaak voornaam.achternaam_@_bedrijfsnaam.com een probleem is (*).

ICANN is gewoon geen millimeter opgeschoven, misschien is het zelfs verder naar achteren geduwd. Een quote in het persbericht van de EDPB over het antwoord aan ICANN laat wat dat maar weinig ruimte voor duidelijkheid “The EDPB’s predecessor, WP29, has been offering guidance to ICANN on how to bring WHOIS in compliance with European data protection law since 2003.”

Vijftien jaar overleg en ICANN wil het nog steeds niet begrijpen – dat is geen klucht meer, dat is een drama.

(*) En de lezer vraagt zich dan af: hoe zat het ook al weer met de status van het “smoelenboek” onder de AVG?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.