ICO waarschuwing voor de andere kant van Brexit

Dit artikel gaat over een omvangrijke waarschuwing van ICO. Deze ICO heeft niets met cryptogeld te maken en al evenmin iets met de International Coffee Association. Hier gaat het om de Britse tegenhanger van onze Autoriteit Persoonsgegevens.

AP over Brexit

Onze AP heeft eind vorige week een persbericht doen uitgaan over Brexit. Het AP krijgt, zoals te verwachten viel, steeds meer vragen over de impact van Brexit. Samen met de toezichthouders in de EU lidstaten zal er daarom begin volgend jaar worden bekendgemaakt hoe EU organisaties met Brexit moeten omgaan waar het gaat op de opslag en bewerking van persoonsgegevens.

Wat het AP communiceert komt niet onverwachts. De laatste week zijn de signalen die hinten op een chaotisch vertrek van de Britten uit de EU immers toegenomen. Dat scenario, de zogenaamde No Deal, baart velen aan deze kant van het Kanaal grote zorgen.

ICO over Brexit

Maar we zijn daar niet de enige. Wat het AP natuurlijk in de gaten heeft gehad is dat de Britse collega’s van ICO zelf al een stapje verder zijn. ICO heeft vorige week via de eigen website gecommuniceerd wat voor Britse ondernemers de impact een No Deal Brexit zal zijn. Wat er op dat blog staat is zeer actueel en bedoeld voor de Britse ondernemers, overheden maar uiteindelijk ook burgers.

Ook voor ons interessant

Het artikel van ICO, inclusief de apart uitgelegde checklist is echter ook voor ondernemers en burgers in de EU interessant. We zien hier namelijk voor het eerst een goed uitgewerkt model dat de impact van Brexit op Britse persoonsgegevens gaat krijgen. Tot nu toe zochten Nederlanders als het om dat soort gegevens gaat vooral naar het antwoord op de vraag of zij hun data in het VK kunnen laten staan.

ICO geeft een paar voorbeelden waarin er voor de ondernemers niets aan de hand is, maar ook gevallen waarbij het wel nodig is zich zorgen te maken. De grootste horde wordt hier gevormd door de hyperscalers. Heel veel Britse ondernemers, maar ook de gezondheidszorg (!) leunen op AWS en consorten. Die hebben elk tot op heden in het beste geval 1 cloud datacenter in het VK. Dat betekent dat heel veel Britse data elders is ondergebracht. Als het daarbij gaat om availability zones in de EU is er bij een No Deal werk aan de winkel. Al die data moet daar namelijk van ICO weg.

However, if either business uses a cloud IT service which stores and/or processes their data (including personal data) anywhere outside of the UK, (including in the EEA), it should review this section on international transfers.

Praktisch probleem

ICO confronteert de Britten met een grote probleem. Het aantal cloud aanbieders met meer dan 1 zone in het VK is minimaal. Tot op heden was er ook geen enkele reden daar in te investeren. Het bouwen in Dublin, Middenmeer, Frankfurt of Esbjerg heeft hogere prioriteit gekregen. Pas sinds een paar maanden is er sprake van het uitbouwen van de cloudfootprint op de Britse eilanden door de hyperscalers. Of dat op tijd gaat worden opgeleverd om in het geval van een No Deal al die bedrijven en overheden te faciliteren is onbekend.

Een ander probleem dat hiermee wordt aangestipt is dat het verkassen van de Britse data menig cloud datacenter in de EU zal treffen. Er zullen twee tegengestelde migratiestromen gaan ontstaan. EU instellingen en bedrijven die uit clouds met een Britse footprint vertrekken en Britse instellen en bedrijven die clouds met een EU footprint verlaten. Netwerktechnisch zal het niet zo spannend zijn, al zijn het processen die wel goed voorbereid en begeleid moeten worden.

Desalniettemin is de ICO communicatie de moeite van het lezen waard, helemaal als je vermoed dat een deel van je klanten iets met de Britse markt doet. Het kan namelijk zo maar zijn dat ze over een paar maanden hals over kop iets moeten aanpassen. Dan is het wel fijn dat jij tenminste de context van die migratie stress kent.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.