Impressie Hardwear.io

hardwear-collage630415Door de banner op de homepage, de artikelen die er de afgelopen maanden over zijn gepubliceerd en de tweets van donderdag kan de lezer weten dat ISP Today media partner is van Hardwear.io. Deze 4 daagse bijeenkomst, die voor de tweede keer in Nederland wordt gehouden, al aan het eind van de middag worden afgesloten. Donderdagmiddag was er, vooruitlopend op de officiële afsluiting, tijd om met de organisatie terug te blikken.

In bezoekers en cursisten uitgedrukt is dit jaar nu al een groter succes dan 2015. Tijdens de tweedaagse training was de belangstelling een stuk hoger en op de eerste ochtend van de conferentie was de show up al bijna 200 personen, wat gelet op het sociale programma de avond ervoor een goede opkomst betekent. Antriksh Shah, medeoprichter van het event, had dus reden om tevreden te zijn. Zijn idee events te organiseren met een 100% focus op hardware security, en het niet als een onderdeel te laten zijn op een breder security event, valt gewoon in goede aarde. Aanwezigen uit tal van landen, waaronder Singapore, Japan en Zuid Korea (landen met een grote maak industrie voor de IT sector) willen duidelijk een dergelijk compact en geconcentreerd programma.

Daarbij is dat niet de enige groep die de trainingen en conferentie bezoeken. Medewerkers van Europese overheden (certs!) en de financiële sector liepen ook rond. De laatste groep zal op het puntje van de stoelen gezeten hebben bij de presentatie van Weston Hecker (what’s in a name) over het hacken van ATM en POS systemen. In die presentatie is niet alleen aangetoond welk gevaar uitgaat van POS die zich feitelijk opstellen als ATM systemen, maar ook wat de impact is van 4G op het hacken van deze machines. In het kort: ook al heeft EMV tot een behoorlijke verbetering van de veiligheid gezorgd, de snelheid van communicatie en lage latency over 4G weet een deel van de bekende maatregelen te omzeilen (voor details: de presentatie komt op YouTube). Ook de andere presentaties maakten inzichtelijk, en dat gaat vandaag nog door, hoeveel alledaagse devices, van pinautomaat tot DVB-T, kwetsbaarheden die gefixed kunnen – nee moeten – worden.

Hoewel dat instinctief klinkt als een compleet ander werkterrein dat waar de default hoster dagelijks mee te maken heeft: het kan zijn business verschrikkelijk hard raken. Zijn klanten kunnen er slachtoffer van worden en nog erger is waarschijnlijk dat zijn netwerk voor acties misbruikt kunnen worden. Om die redenen kan het echt geen kwaad een event als Hardwear.io te blijven volgen. En voor wie van mening is dat omgang met security wel heel erg interessant is: het event profileert zich ook – en vooral op een ingetongen wijze – als netwerk event waar potentiële werkgevers en werknemers met elkaar kennis kunnen maken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.