Impressie ICTFootprint.EU workshop

Een week geleden werd in Amsterdam een bijeenkomst, annex workshop, georganiseerd door ICTFootprint.EU en mede mogelijk gemaakt door GreenIT Amsterdam. Waar dat over ging zal de lezer bij het zien van de naam al direct hebben begrepen.

Wat meer tekst en uitleg nodig heeft is het antwoord op de vraag “wie en waarom precies”. ICTFootprint is een EU project dat in 2016 is gestart en van onder DG Connect (smart cities & sustainability). Brussel wil dat het bedrijfsleven in de EU zich meer bewust wordt van negatieve zaken als CO2 uitstoot en actiever wordt in het verkleinen van die footprint.

Inzicht

ICTFootprint kiest er niet voor met kant en klare oplossingen te komen, het zet volledig in op het inzichtelijk maken van wat het ICT gerelateerde energieverbruik van ondernemers precies is. Inzichtelijk maken is inderdaad een logische eerste stap om burgers en ondernemers bewust te maken. Pas daarna is er gerede kans op een andere houding die leidt tot een kleinere CO2 footprint.

De vraag hoe je ICT energieverbruik inzichtelijk kan maken zal ongetwijfeld het antwoord opleveren dat je dat toch “gewoon“ kunt meten. Dat is echter niet het geval. Ergens een stroommeter tussen hangen en zo het verbruik meten levert namelijk maar een antwoord voor een component van de footprint. Daarom is het projectteam met steun van Deloitte Frankrijk ook druk in de weer geweest het afgelopen jaar te komen tot een “self assessement” dat met alle factoren rekening houdt.

Onlineformulier

Bij “self assessement” moet je denken aan een onlineformulier waar de ondernemer zijn gegevens invult. Na afloop krijgt hij een rapport gemaild met een alsolute en relatieve ranking ten opzicht van vergelijkbare ondernemingen. Daar ging een deel van de discussie ook over, want hoewel de aanwezigen het nut van een dergelijke aanpak onderschrijven en inzien waren er veel vragen. Deels waren die heel operationeel door te wijzen op het ontbreken van een SSL certificaat en uitleg dat de data geanonimiseerd wordt. Andere vragen gingen over de voorgestelde onderdelen van de lijst. Kun je van iemand verwachten dat hij het verbruik en type koelvloeistof voor de serverruimtes paraat heeft was eerder een detail.

Veel minder een detail was het begrip PUE. Alle aanwezigen waren van mening dat die term zo snel mogelijk losgelaten moet worden. PUE is namelijk geen standaard, maar inmiddels niet meer of minder dan een marketing term. Het gevolg daarvan is dat ICT gebruikers ten aanzien van de ICT footprint op de verkeerde zaken gaan letten. Het is ook niet voor niets dat – aldus de Marc Acton van CBRE – in Ierland het niet langer mogelijk is voor de ISO50001 te verwijzen naar “anything” PUE.

Wil weten of moet weten

Voor een provider of hoster, laat staan datacenter exploitant was deze workshop weinig direct relevant. Voor de klanten van deze partijen is het een ander verhaal. Iedereen uit die groep wil weten wat zijn door ICT veroorzaakte CO2 footprint is kan waarschijnlijk met het onine invulformulier op weg geholpen worden. Overigens is het nu nog “wil weten”. Er zijn de nodige indicaties (understatement) die wijzen naar EU beleid dat er voor gaat zorgen dat de ondernemer het “moet weten”. In dat waarschijnlijke scenario krijgen providers en dergelijke te maken met de nodige vragen van klanten die iets moeten weten. Daarom besteedt ISP Today nu al aandacht aan dit onderwerp.

 

 

Aanvulling 29 maart: de presentaties van de workshop staan inmiddels online via deze link

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.