Impressie NLNOG day 2017

Afgelopen vrijdag werd in Amsterdam de NLNOG dag 2017 gehouden. Een bijeenkomst die ondanks de barre weersomstandigheden kon rekenen op een behoorlijke opkomst. Heel opvallend, het slechte weer leek amper een reden te zijn eerder te vertrekken. De aanwezigen hadden duidelijk regen en files getrotseerd om de hele dag te kunnen meemaken, van opening tot de laatste hap en slok.

NLNOG heeft als stichting een duidelijk omschreven deelnemersgroep: netwerk operators. Dat lijkt op het eerste gezicht een beperking, want zo groot kan die groep in Nederland niet zijn. Bij het betreden van de event locatie bleek die aanname niet geheel te kloppen. Circa 180 inschrijvingen en de meesten daarvan hadden ook een 100% match. Die match viel behoorlijk op, letterlijk wel te verstaan. Voor een quasi buitenstaander was het namelijk opvallend een event mee te maken (buiten de ISP Kartcompetitie) waar bedrijfskleding met logo’s – van discreet tot full size – werd gedragen. Het aantal pakken was op de vingers van twee handen te tellen en ook dat is de moeite van het vermelden waard.

Het programma waarvoor deze groep was gekomen was, zoals het heet, gevarieerd. Na de aftrap was er een talk over abuse door Jurrian van Iersel, gevolgd door een update van Rejo Zenger over (vooral) de EC plannen voor een uploadfilter. Dat heeft natuurlijk met techniek en netwerken te maken, maar beiden onderwerpen zijn ook voor een grotere doelgroep de moeite van het volgen waard. Gelukkig zijn de presentaties te downloadenis en is er YouTube.

Na deze twee talks kregen de toehoorders het nodige te horen dat wel echt bestemd was voor de netwerk operators. Job Snijders talk over BGP Graceful Shutdown en die van Stefan Plug “Alice BGP Looking Glass” betroffen zaken die niet voor (edit: hier hoort te staan “niet voor alle”) partijen in de IT relevant zullen zijn. De kracht van de dag was echter (het zal geen toeval zijn geweest) dat technische talks en andere kost elkaar goed afwisselden. Hoe het netwerk van SHA2017 was opgebouwd en wat er mis ging was voorbeeld van een talk die door iedereen met enige netwerkkennis gevolg kon worden. Dat het pingen van een IPv6 kerstboom iets met infra te maken heeft en gewoon leuk is behoeft geen verdere uitleg.

De IPv6 kerstboom was een sympathiek thema. Minder sympathiek, maar wel heel herkenbaar was de talk over het hacken van auto’s. Het beeld dat werd geschetst was vrij somber. Wat er nu op de weg staat en komt is voor het overgrote deel marginaal of niet patchbaar en blijft gedurende de levensduur een zeer aantrekkelijk doel voor hackers. Na die boodschap was het tijd voor waarschijnlijk het hoogtepunt van de dag, de quiz. Een goede mix van techniek die eerder de dag was besproken (de vragen over optical networking leken wel heel erg bedoeld om te checken of iedereen bij die talks had opgelet) en andere zaken zorgden voor een quiz die de moeite van het terugblikken is.

In een IT landschap waar tal van vermeende belangenorganisaties events organiseren waar commerciële belangen en wc eend verhalen in de talks de overhand hebben is de NLNOG day een opvallende verschijning. Dit is het type bijeenkomst waar serieuze kennisuitwisseling en de nodige humor hand in hand gaan. Dat wil niet zeggen dat er 0,0 commercie was. De Stichting heeft sponsors en tijdens de pauzes was er alle gelegenheid te netwerken. De kunst is een goed evenwicht te vinden tussen regulier programma en het andere. NLNOG kan dat en daar is duidelijk ook behoefte aan.

Een snelle rekensom tijdens de quiz leerde dat na bijna 8 uur nog steeds meer dan 85% aanwezig was. Dat is een uitzonderlijke score en een die illustreert dat NLNOG de zaakjes goed voor elkaar heeft.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.