In de marge van HostingCon : Ikoula

ikoula630415De twee dagen HostingCon in Amsterdam waren een goede gelegenheid door enkele partijen bijgepraat te worden over ontwikkelingen die bij een eerder gesprek aan de orde waren gekomen. Jules-Henri Gavetti, ceo van Ikoula, was de eerste. In een gesprek dat bijna dusdanig uitliep dat hij hij bijna te laat bij zijn panelsessie dreigde aan te schuiven stonden we stil bij wat er sinds het eerste gesprek, een jaar geleden en de overname van Ermis was veranderd.

Het eerste punt dat daarbij ter sprake kwam was de datacenter policy. Toen Ikoula vorig jaar voor het eerst van zich deed spreken was dat omdat er in de regio Amsterdam datacenter ruimte was betrokken. Voor een Franse provider is dat best wel een opmerkelijke stap, helemaal voor een partij die nog bij weinigen bekend was. Omdat De Rotterdamse aanwinst in die regio ook een datacenter heeft was de vraag: zijn die twee dan nu gevoegd, dat lijkt een stuk efficiënter.

Jules-Henri liet weten dat dat niet het geval was. Het bedrijf heeft mede door deze acquisitie nu invulling kunnen geven aan de regel dat per land waar het actief is twee gescheiden datacenters ter beschikking moeten staan. Redundantie op nationaal niveau dus. In Frankrijk en Nederland is dat nu dus al geregeld, in Duitsland, Singapore en de VS staat dat op de planning. Daar zit best wel een interessante filosofie achter, waar andere aanbieders schermen met multi locaties all over the world met schitterende netwerken (zelfs IPv6!) om die onderling te koppelen en daarmee de klanten een soort van mega intranet te bieden zegt Ikoula: ja leuk, maar je gaat dan wel helemaal voorbij aan en het type klanten dat wij hebben en het feit dat data niet in elk land mag staan.

Keiharde realiteit van Jules-Henri tegen de daarmee als wel erg loze marketingpraat overkomende beweringen van enkele van zijn concullega’s. Terwijl we dat nog even op ons in lieten werken ging Jules-Henri vast door naar een ander punt voor de update: de whitelabel services. Host2VPS stond bij het eerdere gesprek al op de agenda en daar gaat het goed mee. Een aantal providers maakt hier ondertussen al gebruik van. Dat komt mede doordat door de schaalgrootte van Ikoula de licentie kosten voor exchange mail veel lager liggen.

Het laatste item dat we aankaartten voordat Jules-Henri naar zijn panel ging: het personeel. Dat was vorig jaar al een punt dat hoog op zijn agenda stond en dat is het nog steeds. De groei van Ikoula wordt bepaald door de omvang van het team. Sneller groeien en dan maar willekeurig personeel aannemen om dat op te vangen was én is nog steeds onbespreekbaar.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.