Innovatie – volgens Dell is dat ook kijken tot 2020

dell-062015_DK

Vorige week werd door Dell in Kopenhagen de Europese editie van Innovation Day 2015 gehouden. Analisten en pers uit Europa kregen in een dag een overzicht waar het bedrijf mee bezig is en – niet onbelangrijk – antwoord op de vraag waarom men dat doet. In tegenstelling tot het eerder die week gehouden Enterprise Forum waren hier in principe geen klanten of partners aanwezig. Tot zover klanten en partners wel aanwezig waren, was dat omdat zij deelnamen aan het programma

En dat programma was best breed: er kwamen onderwerpen voorbij die herkenbaar zijn voor de dagelijkse praktijk in de reguliere hostingsector, maar ook zaken die pas na 2020 zouden kunnen gaan spelen. Dus alles van concreet en bestaand tot best wel abstract. Alleen al door die opzet was het programma totaal ongeschikt voor een commercieel event. Daarmee is niet gezegd dat Dell niet liet merken ook een commerciële agenda te hebben. Maar eerlijk is eerlijk, dat was meer in de marge dan dat het in het plenaire gedeelte, tijdens de mini workshops, of de een op een gesprekken werd gepusht.

De dag leverde door de combinatie van onderwerpen en de manier waarop er over gesproken kon worden best het nodige op voor de luisteraar – op voorwaarde dat er B2B kennis was, want B2C kwam hier echt amper ter sprake. Dat er ook B2B praktijkkennis bij de journalisten en analisten aanwezig was bleek bijvoorbeeld uit de gedetailleerde vragen over het Dell IOT innovatie centrum dat in Limerick, Ierland is geopend. Daar staat dus een dedicated datacenter speciaal om te testen wat er bij IOT komt kijken. Wat niet in het persbericht staat is dat men daar ook 30 kilometer glasvezel heeft liggen (dat moet een grote haspel zijn!) om de impact van afstand tussen twee datacenters te kunnen nabootsen. Alleen dat geeft al aan dat de term IOT door Dell redelijk ruim wordt gehanteerd. Ook een aardig detail: het testlab bestaat op dit moment uit 100 serverracks. Dat is dus meer dan een aantal gekoppelde portacabins.

Datacenters vormden ook de rode draad tijdens het gesprek met het hoofd van Dell Research, Jai Menon. Twee uitspraken van Menon verdienen het vermeld te worden. Ten eerste ziet hij dat robots ook in datacenters hun intrede zullen doen en mensen werk uit handen gaan nemen. Daar koppelde hij overigens nog geen termijn aan. Een termijn noemen durfde hij wel bij het ander punt: tegen 2019 is encryptie zo ver doorgevoerd en gemeengoed dat een deel van de huidige problemen rond dataopslag in en datatransport naar clouds daarmee verleden tijd zal zijn. Wat dat op dit moment nog verhinderd is rekenkracht en software. Dat zijn team verwacht dat rond 2020 software based datacenters zullen doorbreken heeft daar natuurlijk mee te maken.

De meeste voorspellingen staan (wel wat beknopt) vermeld in de Technology Outlook. De gebruikte foto staat is er een uit een reeks, die aardig beschrijft waarover gesproken is.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.