Intel zegt: CPU’s hoeven niet sneller – Moore’s law geldt niet meer

640px-Intel_Pentium_M_1.4Het gebeurt niet vaak dat een artikel op een website die zich primair focust op consumenten IT door ISPtoday wordt gebruikt als basis voor een artikel. Deze keer is dat wel het geval. Bij Hardware.info stond namelijk vorige week dinsdag iets over Intel dat mogelijk ook impact heeft op de professionele hardware waar de CPU’s van deze producent in verwerkt zitten.

HWI stelt dat William Holt, de Executive VP van Intel, heeft aangegeven dat “ [….] nieuwe productietechnologieën de energie-efficiëntie van processors (zullen) verbeteren in plaats van de snelheid te verhogen.“ Dat dit artikel tot ruim 100 reacties leidt is niet opmerkelijk. Het is wel opmerkelijk dat de vraag of dit ook opgaat voor de servermarkt door niemand anders is gesteld.

ISPtoday heeft die vraag inmiddels wel gesteld. Toegegeven niet aan Holt zelf, maar wel aan een grote klant van Intel, namelijk Dell. Robin Kuepers, EMEA Data Center Solutions & Marketing Director bij Dell reageerde per mail als volgt:

Aangezien de uitspraak in het artikel van Intel komt, ga ik er even vanuit dat dit nu een formeel en publiekelijk Intel statement is.

Wat ik kan toevoegen is dat één kant van het verhaal onderbelicht is gebleven, maar belangrijk is om de processorsnelheid in context te zetten. Dat is dan ook de Dell-reactie.

Processorsnelheid en performance was/is belangrijk (en daarom Moore’s law) als je het vanuit een enkele server bekijkt met één of meerdere processoren. Als je meer kracht nodig hebt, moet je dus snellere processoren hebben, dit is de zogenaamde “scale-up” architectuur.

Vandaag de dag heeft verreweg het merendeel van de eindgebruikers de beschikbare Intel-kracht niet nodig; de gemiddelde CPU-utilisatie ligt waarschijnlijk rond de 50-60%. Dus die 40-50% die niet gebruikt wordt, kun je beter ten goede laten komen door ze energiezuiniger te maken. Dit zorgt vervolgens voor directe en indirecte kostenbesparing.

Voor die klanten die wel 100% (of meer) performance nodig hebben, kun je tegenwoordig gemakkelijk en snel meerdere servers clusteren voor betere performance, de zogenaamde “scale-out” architectuur. Cloud, HPC, etc. zijn hier goede voorbeelden van, waarbij kracht op een andere wijze aan de workloads wordt gegeven.

Als je deze reactie leest zie je dat de Moore’s law ook voor de servermarkt niet meer hoeft op te gaan. De energie (!) kan beter worden aangewend om de TCO lager te krijgen. Overigens is dat al eerder door Dell en anderen aangegeven – denk aan de artikelreeks rond de activiteiten van Green IT Amsterdam – als een van de terreinen waar de komende jaren nog verbeteringen te verwachten zijn

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.