Internet als nutsvoorziening

We liepen op de TelecomExpo in Utrecht Ivo de Rooij, salesmanager bij Simac, tegen het lijf. We vroegen hem naar zijn kijk op het internet gerelateerd aan de glasvezelmarkt. “Ik denk dat je zonder internet als bedrijf en als consument moeilijker kunt leven,” zegt de Rooij. “Dat betekent dat ik denk dat internet altijd en ongelimiteerd beschikbaar moet zijn.”

Consument als grootverbruiker
Hoe kunnen we hier als ISP’s mee omgaan? Ga het product bandbreedte zien als levensbehoefte. Ik denk dat consumenten die straks kunnen beschikken over minimaal 100 Mbit symmetrisch, op zoek zijn naar nieuwe diensten. Zoals online video, backup en delen van foto’s en video’s. Ik denk dat je als ISP zo denkt, dat je dan in een behoefte kan voorzien die fundamenteel is. Net als gas, water en licht. Er zit een hele andere soort dienstverlening aan vast voor een service provider. Die consument wordt echt een grootverbruiker straks.

Andere filosofie
Welke ontwikkelingen zie je nog meer? Ik zie ook dat lokale automatiseerders en zelfs elektro installateurs glasvezel aanleggen. Bij bedrijven en bij consumenten thuis. Als internetaanbieder wordt je bijna een nuts-aanbieder. Niet dat je op die manier opereert, maar je wordt iemand die in een levensbehoefte voorziet. En dat is een heel andere filosofie. Het is nu nog een technisch product, maar mijn idee is dat het een nutsvoorziening wordt.

Interview door Suzanne FlinkenFlögel, gastpresentator ISP Today en marketing manager bij hostingprovider Byte Internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.