Internet hoogtepunten Interpol 2017

Eerder deze week bracht Europol een persbericht uit waarin de IE activiteiten van 2017 werden opgesomd. De lijst met acties in meerdere landen is indrukwekkend. Op elk mogelijk deel terrein van IE is men actief geweest. Ook internetaanbod stond op de hitlist van de Europese politie coördinatiedienst.

Europol heeft alle IE activiteiten ondergebracht in de cluster IPC3 – Intellectuel Property Crime Coordination Coalition. Wat er onder wordt verstaan is echt heel breed. Valse parfums of sportschoenen zijn duidelijk een geval van IE of IP schending. Maar Europol noemt ook het in de handel brengen van paardenvlees (operatie Gazel), waar een Nederlander een belangrijke rol vervulde, een succesvol uitgevoerde actie onder het IPC3 vaandel. De overige cases zijn makkelijker aan IE te linken en dat geldt zeker voor de twee volgende cases.

IPTV

Begin april rolde de politie in Spanje en Bulgarije, daarbij ondersteund door het IPC3 team vanuit Den Haag, een bende op die zich gespecialiseerd had in het verspreiden van IPTV signaal. De techniek daarachter zal bekend zijn. De bende, met aan het hoofd een Deen, opereerde zeer professioneel. De eigen datacenters in de twee landen waren niet alleen zelfstandige locaties waar de business draaide, de twee waren ook nog eens verbonden om de kwaliteit, continuïteit van de dienstverlening te garanderen. Een twin datacenter concept, maar dan net iets anders.

Domeinnamen – Websites

De tweede actie van IPC3 is van recentere datum en ook al op ISP Today voorbij gekomen. Het uit de lucht halen van domeinnamen en daarmee websites onbereikbaar maken waar counterfeit waren werden aangeboden. Operatie “In Our Sites” was geen primeur, in 2016 waren ook al 7.776 websites uit de lucht gehaald. Dit jaar bleef de teller staan op 20.520 domeinnamen (vreemd genoeg gebruikt Interpol hier de termen door elkaar).

Wat beide cases in ieder geval laten zien is dat internet inmiddels volop wordt gebruikt door echte criminele organisaties. Organisaties, want de business die met deze twee acties is opgerold vergt zoveel afstemming en handelingen (distributie, verkoop, levering) dat het nooit door een zolderkamer hacker of beginnende cybercrimineel te doen valt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.