Internet steeds instabieler door uitblijven adoptie IPv6

De adoptie van IPv6 in Nederland lijkt maar niet van de grond te willen komen. Waarom is dit zo en hoe komt het dat in de ons omringende landen wel van de grond komt, met Belgie als grote uitschieter? ISP Today vroeg aan Sander Steffann naar de status van de IPv6-adoptie in Nederland.

De aandacht voor IPv6 binnen de Nederlandse internetsector is volgens Steffann slecht. “Een paar consumenten ISP’s, zoals XS4ALL en Solcon, bieden het aan klanten. UPC is aan het testen. KPN heeft aangegeven voorlopig nog niet aan IPv6 voor consumenten te beginnen. Zakelijk valt het ook erg tegen.”

Steffann vermoed dat de tegenvallende IPv6-adoptie (2,52% volgens Google) mede komt doordat consumenten over het algemeen nog geen IPv6 hebben. “Dus bedrijven zien hierdoor ook geen noodzaak om iets te doen. Hun klanten zitten immers ook nog op IPv4-only. In de ons omringende landen zie je dat er een aantal partijen zijn die hun werk doen en wel hun verantwoordelijkheid nemen.”

Nederlandse providers moeten volgens Steffann IPv6 gewoon standaard aan alle klanten gaan leveren. “En dan niet alleen bij nieuwe klanten, ook niet alleen als de klant er om vraagt, maar gewoon altijd en overal. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk – bijvoorbeeld door de kosten van het vervangen van oude apparatuur bij de ISP of bij de gebruiker – maar het moet wel het streven zijn. Pas als de overgrote meerderheid van de gebruikers IPv6 heeft, kunnen we van IPv4 af raken. Dit is uiteindelijk het doel.

“Zo lang IPv4 nog overal nodig is, blijft dat complexiteit en kosten met zich mee brengen. Pas als IPv6 zo ver is doorgedrongen dat het op plekken mogelijk wordt om IPv4 uit te zetten, komt het internet verder. IPv6 is al jaren verplicht bij aanbestedingen bij de overheid, maar in de praktijk houdt niemand zich daar aan. Dat is ook een punt waar veel meer aan gedaan zou moeten worden.”

Misschien dit nog iets nuanceren: “houdt bijna niemand zich daar aan. Partijen zoals het CBS, die wel over IPv6 bereikbaar zijn, zijn helaas eerder uitzondering dan regel.”

Wat is in technisch opzicht de noodzaak voor de transitie? “Omdat NAT’en geen optie is. Een IPv6-adres is groter dan een IPv4-adres, dus het is met wat trucage nog wel mogelijk om een IPv6-only systeem met IPv4-only systemen te laten praten – een deel van de IPv6 adressen representeert dan het IPv4 internet – maar andersom is onmogelijk. Een IPv4-only systeem zal nooit een verbinding met een IPv6-only systeem kunnen opzetten. NAT werkt maar één kant op.”

“De IPv4 adressen zijn op en dat betekent dat het IPv4-internet niet meer verder kan groeien. Als iedereen dan toch nog IPv4 nodig heeft, dan geeft dat problemen. Een ge-NAT internet is ook lang niet zo stabiel als een NAT-loos internet. Al het verkeer moet dan door een NAT-device en je bent afhankelijk van dat NAT-device. Als die een storing heeft ben je al je verbindingen kwijt – terwijl als een ‘normale’ router uitvalt, je verkeer gewoon via een andere weg door kan gaan. Ook je performance is gelimiteerd door zo’n NAT-device, die NAT-devices zijn duur voor ISPs, enzovoort…”

Steffann wijst erop dat niet alleen thuisgebruikers last hebben van het tekort aan IPv4 adressen. “Zelfs Microsoft Azure heeft al met IPv4-adressen moeten schuiven, omdat ze een ernstig tekort hadden. Daarnaast heeft het schuiven met IPv4-adressen ook een grote impact op de routeringstabellen. Het internet wordt steeds instabieler met IPv4. IPv6 is heel hard nodig.”

Professionals en bedrijven binnen de Nederlandse internetsector moeten zich volgens Steffann voorbereiden op de niet te negeren en ophanden zijnde transitie naar IPv6. “Als bijvoorbeeld UPC binnenkort IPv6 aan gebruikers levert, betekent dat ook dat de IPv4-verbindingen van die gebruikers achter een extra NAT komen te zitten. De kwaliteit – snelheid, stabiliteit, maar ook mogelijkheden tot fraude-preventie en DDoS-preventie – van die IPv4-verbindingen zal snel minder worden. Dat is dan niet de schuld van UPC, maar een automatisch gevolg van dat iedereen een tekort aan IPv4-adressen heeft. Wil je dus kwaliteit blijven bieden naar je klanten, dan zal je ook IPv6 moeten ondersteunen om de IPv4-puinhoop te vermijden.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.