Internet wordt steeds veiliger – er komt zelfs end2end encrypted e-mail voor de massa

volksverschluesselungHet kost weinig moeite een handvol zinnige voorbeelden te noemen van situaties waarin het versleutelen van data en datatransport veel schade, overlast en ellende had kunnen voorkomen. Dat is een van de redenen waarom het onderwerp volop in de belangstelling staat. Een andere reden is dat giganten als WhatsApp tegenwoordig de markt een zetje geven door met veel PR geweld alle mogelijke vormen van beveiliging als USP aan te prijzen, je zou met enig fatsoen zelfs het 2FA offensief van weer andere partijen daaronder kunnen scharen: iedereen doet namelijk zijn best misbruik van data te voorkomen.

Bovenstaande heeft vooral betrekking op het gewone publiek, de consument. In de zakelijke markt is encryptie, beveiliging et cetera natuurlijk al langer top of mind. In ieder geval bij bedrijven die moeten voldoen aan kwaliteit. De opmars van de Let’s Encrypt certificaten en veiligere alternatieven voor standaard VPN’s zijn voorbeelden van dat de ontwikkelingen daar niet stil staan en dat alles dat vroeger groot zakelijk was nu ook door klein zakelijk en consumenten kan worden ingezet.

En dan is er nog de versleuteling van mailverkeer. Het principe is oud, de werking is bekend en als er iets complex heet te zijn is dat het wel. Vandaar dat toen vorige maand eindelijk de lancering van de Volksversleuteling in Duitsland bekend werd gemaakt er hoge verwachtingen waren. Zouden het Deutsche Telekom en het Frauhofer Institut twee jaar na de eerste berichten hierover zijn gelukt hier met een oplossing te komen waar heel veel gebruikers en aanbieders (!) mee gebaat zouden zijn. End2end encrypted mail is namelijk wel zo handig voor communicatie met de overheid over zaken waarvoor men nu nog naar het gemeentekantoor moeten komen. Ook bepaalde e-commerce toepassingen waarbij de identiteit vooraf 100% duidelijk moet zijn (niet de leeftijdseisen, dat is een ander issue!) zouden er wel van kunnen profiteren.

Op basis van de demo en de recensies in de pers kan worden geconcludeerd dat de opdracht goed is uitgevoerd door de twee partijen. Het benodigde programma laat zich makkelijk installeren, de instructie is duidelijk en dat is dan het goede nieuws.

Het minder goede nieuws: jammer voor wie iets anders voor zich heeft staan dan een Windows computer, daar kan de Volksverschluesselung niet mee overweg. Administratief is het ook niet zo fijn, je moet naar de lokale Telekom winkel (die zijn nog iets minder zeldzaam dan Primafoons, maar toch) met een geldig ID bewijs. Dat komt niet alleen omslachtig over, de vraag of het personeel van die winkels bevoegd is met dit soort data te werken is niet gesteld, laat staan beantwoord. Na de check op locatie wordt een kaart met unieke code meegegeven waarmee thuis het registratie proces kan worden afgerond. Verder heeft de communicatie niet de status van een officieel document, waarmee heel wat mogelijke toepassingen nog steeds onuitvoerbaar blijken en als klap op de vuurpijl: het is vooralsnog een puur Duitse lokale oplossing.

De conclusie – op dit moment – luidt dan ook: we zijn in staat veel internet toepassingen beter en veiliger te maken, maar e-mail blijft een forse uitdaging.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.